Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.04.2018.

U Skupštini Srbije set zakona iz oblasti odbrane



U Velikoj sali Doma Narodne skupštine danas se održava Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja Skupštine na čijem je dnevnom redu set predloga zakona iz oblasti odbrane.

Paket zakona poslanicima na današnjem zasedanju predstavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, a obrazlažući zakone iz oblasti odbrane, pozvao je poslanike da podrže napore Vlade i Ministarstva odbrane da se usvajanjem zakona dodatno unapredi sistem odbrane u svim njenim segmentima.

U uvodnom izlaganju, ministar Vulin je istakao da je angažovanje pripadnika Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama UN i EU značajan element spoljne politike i da učešćem u multinacionalnim operacijama naša zemlja pokazuje da je aktivan činilac očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti i na taj način jača svoj ugled u međunarodnom okruženju. Na ovaj način i Vojska Srbije jača vlastite odbrambene kapacitete i štiti nacionalnu bezbednost. On je dodao i da je Predlogom Godišnjeg plana upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2018. godini planirano zadržavanje dostignutog nivoa angažovanja.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane je, u skladu sa raspoloživim kapacitetima i materijalno-finansijskim sredstvima, u 2018. godini planiralo nastavak angažovanja u pet mirovnih operacija Ujedinjenih nacija u Kongu, na Kipru, Libanu,na Bliskom istoku i u Centralnoafričkoj Republici, kao i u četiri multinacionalne operacije Evropske unije - dve u Somaliji (ATALANTA i EUTM Somalia), jedna u Centralnoafričkoj Republici (EUTM RCA) i jedna u Maliju (EUTM Mali).

Ministar odbrane je, takođe, naglasio i da Predlog Godišnjeg plana upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2018. godini sadrži i jednu operaciju EU za upravljanje krizama, u kojoj Vojska Srbije do sada nije učestvovala, a to je operacija u Mediteranu, koja je pokrenuta sa ciljem ublažavanja posledica i rešavanja migratorne krize u Evropi.

Ukazujući na njen značaj, ministar Vulin je ocenio da, imajući u vidu da se Srbija nalazi na jednoj od glavnih ruta velikog talasa migranata, kroz potencijalno učešće u navedenoj operaciji nastavićemo da delujemo kao odgovoran član međunarodne zajednice i pratimo aktuelna dešavanja u širem regionu i planove međunarodne zajednice u cilju rešavanja, odnosno ublažavanja efekata migrantske krize u Evropi.

U nastavku izlaganja, ministar odbrane je dodao i da je pomenutim Predlogom Godišnjeg plana izražena i spremnost Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da u slučaju potrebe angažuju svoje pripadnike u operacijama humanitarnog karaktera, a angažovanje u konkretnoj misiji bi zavisilo od poziva međunarodne organizacije, regionalne inicijative čiji je Republika Srbija član ili države koju je zadesila prirodna katastrofa, tehničko-tehnološka i druga nesreća, ali i raspoloživih resursa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ministar Vulin je podsetio da, trenutno, u ukupno devet multinacionalnih operacija UN i EU angažovano 328 naših pripadnika, a da je u 20 multinacionalnih operacija Ujedinjenih nacija i Evropske unije u 2018. godini planirano angažovanje na istom nivou kao prethodne godine.

Govoreći o finansijskim sredstvima, ministar Vulin je istakao da potrebna finansijska sredstva za realizaciju Predloga Godišnjeg plana upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2018. godini iznose 2.337.072.000,00 dinara, a od navedenog ukupnog iznosa, za potrebe učešća pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije potrebno je 2.270.813.000,00 dinara. Ministarstvo odbrane je, prema njegovim rečima, obezbedilo 1.755.339.000,00 dinara, a razlika od 515.474.000,00 dinara biće obezbeđena nadoknadama koje će UN uplatiti Ministarstvu odbrane na ime učešća u multinacionalnim operacijama u 2018. godini.

Govoreći o Predlogu zakona o vojnom obrazovanju, minstar Vulin je istakao da je on od velikog značaja za sistem odbrane, jer kako je dodao, kako budemo obrazovali buduće oficire, podoficire, takva će nam biti i vojska.

Kako je istakao, na oblast vojnog obrazovanja trenutno se primenjuje Zakon o vojnim školama i vojnim naučnoistraživačkim ustanovama, donet 1994. godine, pa je zato potreban zakon o vojnom obrazovanju, da bi usvajanjem ovog propisa koji uređuje specifičnost vojnog obrazovanja dovršili proces usklađivanja propisa i vojnoškolske ustanove vojnog sistema bi mogle da postanu integralni deo obrazovnog sistema naše zemlje.

Govoreći o Zakonu koji se odnosi na funkcionisanje Bezbednosno-informativne agencije, ministar Vulin je istakao da je taj zakon neophodno doneti u cilju očuvanja postojećeg radno-pravnog statusa pripadnika Agencije i radi usklađivanja sa usvojenim novim zakonima.

Obrazlažući predloge Zakona o izmenama i dopunama Zakona o odbrani i Zakona o Vojsci Srbije, ministar Vulin je istakao da su oni rezultat prethodnih analiza u primeni Zakona o odbrani i Zakona o Vojsci Srbije, koji su doneti krajem 2007. godine, sa izmenama i dopunama koje su usvojene 2009. i 2015. godine. On je dodao da bi se usvajanjem ovih zakona obezbedilo efikasnije funkcionisanje sistema odbrane i izvršavanje funkcija i zadataka Vojske Srbije. Posebna pažnja stavljena je, kako je dodao, na odredbe koje se odnose na poboljšanje materijalnog položaja profesionalnih pripadnika Vojske i podizanje njihovog standarda.

Ministar je, takođe, govoreći o Predlogu zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme istakao da je reč o jednom od zakona od suštinske važnosti, jer je važeći zakon u ovoj oblasti donet 1996. godine i uređuje proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme u zemlji kao delatnost od opšteg interesa. Osnovni razlozi za donošenje novog zakona su, kako je istakao ministar Vulin, uspostavljanje stabilnog kontrolnog mehanizma u proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, a tu je i definisan uslov i način formiranja grupacija odbrambene industrije Srbije, što je od strateškog značaja za naše društvo.

Današnjoj sednici prisustvuju ministri u Vladi Srbije, predstavnici BIA, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.04.2018
mp4 (107,66 MB)
Obraćanje ministra Vulina