Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.04.2018.

Značke i zahvalnice vojnicima koji su dobrovoljno služili vojni rok




Povodom Dana Vojske Srbije, u svečanoj sali Starog dvora danas je održana ceremonija svečanog uručenja znački i zahvalnica otadžbine vojnicima sa teritorije Beograda koji su upućeni na dobrovoljno služenje vojnog roka u 2015. godini.



Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović,  u ime Grada Beograda čestitao je okupljenim mladićima i devojkama, dodajući da današnja svečanost potvrđuje da je služenje vojnog roka velika čast, a takođe je izrazio zahvalnost i Vojsci Srbije koja je sa Gradom Beogradom priredila ovu svečanu dodelu vojničkih znački i zahvalnica.

- Vojska Srbije je institucija koja je stub svake zemlje i smatramo da u Gradu Beogradu ta saradnja treba da bude na najvišem mogućem nivou. Veoma je važno da na svakom niovou pokažemo napredak i da sve naše gradske opštine i Grad Beograd zajedno rade na tome da se sistem u kome ulazi lokalna samouprava i glavni grad bude dostojno predstavljen i da u sistemu odbrane i sistemu funkcionisanja zemlje imamo ono mesto koje nam je predviđeno i planovima odbrane cele zemlje, ali i planovima odbrane Grada Beograda – naglasio je Mladenović dodajući da je za svakog mladog čoveka služenje vojnog roka svojevrsna škola života koja, svakako, pomaže da se lakše savladaju svi životni izazovi koji stoje pred svakim od nas.



Okupljenima se obratio i načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane Beograd pukovnik Dragan Stojčić koji je istakao da su svi oni dobrovoljno odslužili vojni rok, obučili se i pokazali da su spremni da brane svoju otadžbinu, a danas Grad Beograd pokazuje poštovanje prema njima, kao svojim građanima i vojnicima.

- Nadam se da će te vi biti nabolji promoteri vojnog poziva i da će vaši prijatelji i vaši rođaci, takođe, želeti da obuku uniformu – poručio je pukovnik Stojčić.



Podsećajući na dugu tradiciju i značaj vojničkog poziva na ovim prostorima, načelnik Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane pukovnik Dragan Kotarlić je naglasio da je Srbija ponosna na svoju Vojsku i na svoje vojnike, naročito na mladiće i devojke koji su se dobrovoljno prijavili za služenje vojnog roka od 2011. godine od kada je Skupština donela takvu odluku.

- Od uvođenja dobrovoljnog služenja vojnog roka od početka 2011. godine, Regionalni centar Beograd je na dobrovoljno služenje vojnog roka uputio više od 1.300 devojaka i mladića i svi su uspešno izvršili vojničku obuku i vratili se svojim porodicima. Vojnici koji su odslužili vojni rok prevedeni su u rezervni sastav Vojske Srbije, a oni koji su služili i završili kurs za rezervne oficire, ukazom predsednika promovisani su u čin rezervnog potporučnioka Vojske Srbije – naglasio je pukovnik Kotarlić podsećajući na aktuelne otvorene konkurse za prijem u profesionalnu vojnu službu, kao izbor buduće karijere.

Na današnjoj svečanosti uručeno je 150 znački i zahvalnica, a ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Grada Beograda, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, kao i rodbina i prijatelji okupljenih vojnika.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
17.04.2018
mp4 (175,54 MB)
Svečanost