Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.04.2018.

Dodeljene godišnje nagrade za najbolji naučnoistraživački projekat i doktorsku disertaciju




 
U Domu Vojske Srbije danas su dodeljene godišnje nagrade za 2017. za najbolji naučnoistraživački projekat i doktorsku disertaciju u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Skupu su prisustvovali državni sekretar Aleksandar Živković, pomoćnik ministra odbrane za politiku odbrane general-major Milan Mojsilović, te predstavnici uprava i ustanova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. 

Prvi put od kako se nagrada dodeljuju dobile su je dve dame – vojni službenici doc. dr Ljiljana Jelisavac i dr Danica Simić, diplomirani inženjeri iz Vojnotehničkog instituta. Docentkinja Jelisavac kao rukovodilac projekta „Istraživanje u oblasti eksploziva, pirotehnike, baruta i raketnih goriva”, a dr Simić za doktorski rad o temi „Balistički hibridni nanokompozitni materijali ojačani neorganskim fulerenima”.

Naučnim poslenicama je pohvale uručio i na dobijenim nagradama čestitao državni sekretar Aleksandar Živković. On ih je tom prilikom pozdravio u ime ministra odbrane i svih pripadnika Ministarstva odbrane.

Obraćajući se prisutnima, državni sekretar Živković podsetio je da  su prošle godine učinjeni značajni koraci  na unapređenju i razvoju nauke i pomenuo neke od značajnih rezultata –  realizovano je 140 zadataka iz oblasti osnovnih, primenjenih i razvojnih istraživanja, rađeno je na 75 zadataka verifikacionih i završnih ispitivanja, u upotrebu su uvedena tri sredstva iz razvoja;  obezbeđeno je da pripadnici MO i VS učestvuju na 90 različitih naučnih konferencija i skupova; unapređena je oblast inventivne delatnosti – rešeno 20 prijava patenata i tehničkih unapređenja, a šest naših naučnoistraživačkih i obrazovnih organizacija akreditovano je skladu sa republičkim propisima.

- Naše prisustvo u zdanju Doma Vojske Srbije svojevrsna je potvrda da sistem odbrane shvata i uvažava ulogu nauke u procesu razvoja odbrambenih sposobnosti. Daljim unapređenjem ove oblasti, naučna zajednica Republike Srbije i ubuduće će u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije imati pouzdane saradnike – istako je državni sekretar.

Godišnja nagrada za najbolji naučnoistraživački projekat,  doktorsku disertaciju i magistarski rad u Ministarstvu i Vojsci, koja se dodeljuje radi afirmacije naučnoistraživačkog rada  i stimulisanja naučnih radnika u sistemu odbrane, ustanovljena je Odlukom ministra odbrane od 2005. godine.
Predsednik komisije za izbor predloga radova  za 2017. godinu pukovnik dr Aleksandar Ilić iz Uprave za strategijsko planiranje je, obrazlažući izbor ovogodišnjih radova i projekata, rekao da je za nagrade bilo prijavljeno četiri naučnoistraživačka rada i sedam doktorskih disertacija.
 
 
photoFOTOGALERIJA