Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.04.2018.

Besplatni pregledi za žene u vojnim bolnicama biće nastavljeni i naredne nedelje



Ministarstvo odbrane Republike Srbije od danas organizuje besplatne lekarske preglede namenjene ženama za rano otkrivanje raka grlića materice i raka dojke u Vojnomedicinskoj akademiji i Vojnim bolnicama u Nišu i Novom Sadu.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin danas se je, u novosadskoj Vojnoj bolnici, lično uverio da je interesovanje dama za preglede veliko kao i da su zakazane pacijentkinje zadovoljne uslugom i profesionalizmom koje pokazuju vojni lekari.

– Ministarstvo odbrane će podržati napore državnog rukovodstva Vlade Republike Srbije i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da svako učini u svom domenu ono što je moguće da bi se borba sa belom kugom dobila i da bi natalitet u našoj zemlji bio veći. Upravo zbog toga mi smo pozvali sve zainteresovane sugrađanke da dođu i provere se po pitanju raka grlića materice i raka dojke –  rekao je ministar Vulin izrazivši zadovoljstvo što se beleži veliki odziv, i najavio da će akcija, koja je bila planirana da traje samo jednu nedelju, biti produžena.

On je istakao da tako veliko interesovanje zaslužuje da se posvetimo svakoj sugrađanki i da omogućimo besplatan pregled u svim vojnim ustanovama koje se bave medicinskom zaštitom.

– Za naše pripadnice je određen obavezni pregled na rak grlića materice i rak dojke i to je nešto što ćemo raditi svakog dana. Ali i za sve ostale naše žene, za sve ostale sugrađanke u našim vojnim objektima radićemo na prevenciji i čuvati zdravlje svake od naših žena – rekao je ministar Vulin podsećajući da je od 1. januara do danas u Vojsci Srbije isplaćeno 253 solidarne pomoći za rođenje deteta u visini jedne republičke prosečne zarade.

To znači, rekao je on, 253 nova člana našeg društva, napominjući da će Vojska Srbije učiniti sve da omogući roditeljima da im roditeljstvo bude lakše i da podstakne rađanje.

- Upravo zbog toga osim solidarne pomoći za rođenje deteta odredili smo da će Vojska Srbije plaćati četiri pokušaja veštačke oplodnje. Pomerili smo starosnu granicu sa 42 na 44 godine, omogućili smo parovima bez dece da dobiju još jednu priliku da dobiju dete, pa čak i onim parovima koji imaju decu, ali žele dalje da dobiju decu ovim putem i njima je omogućena veštačka oplodnja, rekao je ministar Vulin dodajući da će Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije učiniti sve da se izborimo da natalitet u Srbiji bude pozitivan i da bela kuga bude stvar prošlosti.

Među građanima Novog Sada koji su iskoristili današnju akciju besplatnih pregleda bila je i Ana Gajić.

– Besplatni pregledi znače mnogo, jer se redovni pregledi teško zakazuju a i mi uvek imamo nešto preče od svog zdravlja – rekla je ona naglasivši da je izuzetno zadovoljna uslugom u Vojnoj bolnici Novi Sad.

U vreme kada je i zakazana, u ordinaciju je ušla Biljana Stupić.

– Danas sam uspela da završim ginekološki pregled a sada ću uraditi i mamografiju. Usluga i organizacija su izuzetne i zahvalna sam Ministarstvu odbrane što nam je omogućilo ovakav pregled–istakla je Stupićeva.

Današnjem obilasku Vojne bolnice Novi Sad prisustvovali su i komandant Prve brigade brigadni general Željko Petrović, načelnik Uprave za vojno zdravstvo pukovnik Uglješa Jovičić i upravnik Vojne bolnice Novi Sad pukovnik Bratoljub Brkljača.

U toku ove nedelje ženama će na VMA i u Vojnim bolnicama Niš i Novi Sad od 10 do 14 časova biti na raspolaganju ginekolozi, radiolozi, hirurzi, patolozi i citolozi. Osim ginekoloških pregleda  koji obuhvataju ultrazvuk, PAPA test i kolposkopiju rade se i ultrazvučni pregledi dojke i mamografija.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
16.04.2018
mp4 (248,18 MB)
Ministar Vulin
16.04.2018
mp4 (80,69 MB)
Pukovnik Bratoljub Brkljača
16.04.2018
mp4 (80,74 MB)
Izjave korisnika
16.04.2018
mp4 (208,23 MB)
Poseta