Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.04.2018.

Bilateralne odbrambene konsultacije sa Kraljevinom Norveškom



Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović primio je danas delegaciju Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške koja boravi u poseti Republici Srbiji, radi održavanja bilateralnih odbrambenih konsultacija.
 
Saradnja u oblasti odbrane sa Kraljevinom Norveškom je u vrhu prioriteta Republike Srbije, istakao je vršilac dužnosti pomoćnika ministra Mojsilović, i, s obzirom na značaj kontinuiteta susreta na visokom nivou za utvrđivanje strateških smernica buduće saradnje,  preneo je interes za organizaciju susreta ministara odbrane u narednom periodu.
 
Tokom bilateralnih odbrambenih konsultacija, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Ranković i zamenik načelnika Sektora za međunarodnu bezbednosnu politiku i operacije pukovnik Bjorn Eivind Stai, saglasili su se da je saradnja u oblasti odbrane intenzivna i razvijena, uz postojanje dugogodišnjeg kontinuiteta u oblastima od obostranog interesa.
 
Pukovnik Ranković je istakao zahvalnost na značajnoj ekspertskoj i finansijskoj podršci Kraljevine Norveške u oblastima vojne medicine, vojnog obrazovanja i planiranja odbrane, koja je doprinela efikasnijoj reformi sistema odbrane.
 
Pukovnik Stai je naglasio ključnu ulogu Republike Srbije za stabilnost regiona. On je ponovio spremnost Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške da nastavi podršku reformi sistema odbrane, kroz započete i nove projekte.
 
Delegacija Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške je tokom posete obišla Odsek za simulacije i učenje na daljinu Škole nacionalne odbrane.
 
photoFOTOGALERIJA