Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.04.2018.

Ministar Vulin: Srbija nabavlja nove helikoptere od Rusije




„Na sastanku sa ministrom Šojguom započeli smo razgovore o nabavci novog naoružanja od Ruske Federacije, četiri „Mi–17“ transportna helikoptera i četiri „Mi-35“ borbena helikoptera“, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji se danas sastao sa svojim ruskim kolegom Sergejom Šojguom, u okviru zvanične posete Ruskoj Federaciji tokom koje će učestvovati na sedmoj Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti. „Takođe, nastavljamo vojno-tehničku saradnju daljim opremanjem i modernizacijom MIG-ova 29, zatim tenkova „T-72“ i borbenih vozila pešadije, kao i određenih tipova protivvazdušnog naoružanja. Naoružana Srbija je miroljubiva Srbija i garant mira na Balkanu“, istakao je ministar Vulin.

Ministar odbrane je svojim domaćinima preneo poruku predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da, dok je on na čelu države, Srbija nikada neće učestvovati u sankcijama i antiruskoj histeriji. „Niko kao Srbija nije svestan koliko bole izmišljene laži i kada političari sude bez i jednog dokaza. Naš odgovor je da u tome nećemo učestvovati. Sve u svetu može da se promeni osim naših bratskih i prijateljskih odnosa“, rekao je Vulin. Istakao je još jednom da je Srbija zahvalna zbog odnosa Rusije prema Kosovu i Metohiji i očuvanju našeg teritorijalnog suvereniteta i integriteta i podršci svim bitnim spoljno-političkim pitanjima. „Rusija je uvek uz nas, razume i poštuje naše interese i u potpunosti razume i podržava našu politiku vojne neutralnosti. Poruke ministra Šojgua su istovetne onim koje je, u nedavnom razgovoru, predsednik Putin uputio predsedniku Vučiću – Ruska Federacija traži mir i dogovor, smatra da se Srbija ponaša odgovorno kao i da je nasilje na KiM apsolutno neprihvatljivo.“

Ruski ministar odbrane, Sergej Šojgu je rekao da su susreti sa srpskim ministrom odbrane postali već tradicionalni i da su današnji razgovori još jedan korak ka daljoj saradnji. Šojgu se prisetio i svoje poslednje posete Srbiji, 20. oktobra prošle godine: „Rado se sećam svečane proslave 73. godišnjice oslobođenja Beograda. To je bio važan događaj za mene i još jedna potvrda bratskih odnosa između naših zemalja“, rekao je ministar Šojgu.
Savetnik predsednika Aleksandra Vučića, Dragutin Matanović, preneo je ministru Šojguu srdačne pozdrave predsednika Srbije i u njegovo ime uručio poklon – ikonu iz 18. veka iz manastira Solovjecki, a ministar Vulin repliku Karađorđeve vojvodske zastave na kojoj je izvezena poruka: „Rusija je zaštitnik pravoslavnih Srba“.

Ministar Vulin se danas sastao i sa generalnim sekretarom Organizacije dogovora kolektivne bezbednosti (ODKB) general-pukovnikom Jurijom Hačaturovim. Razmenili su mišljenja i stavove o aktuelnim političkim dešavanjima, kao i o realizaciji dosadašnjih aktivnosti i modalitetima za unapređenje saradnje. Saglasili su se da je saradnja obostrano korisna i usmerena ka interesima obe strane. Hačaturov je naglasio da ODKB podržava vojnu neutralnost Srbije.

Ministar odbrane Srbije imaće izlaganje na Trećem plenarnom zasedanju prvog dana Konferencije, 4. aprila.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
03.04.2018
mp4 (197,93 MB)
Ministar Vulin
03.04.2018
mp4 (68,99 MB)
Ministar Vulin o kupovini ruskog naoružanja
03.04.2018
mp4 (181,58 MB)
Sastanak ministara odbrane
03.04.2018
mp4 (67,78 MB)
Ministar Vulin o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji
03.04.2018
mp4 (89,56 MB)
Sastanak ministra odbrane sa generalnim sekretarom ODKB