Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.03.2018.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom Velike Britanije i Severne Irske



Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Ranković i izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske pukovnik Sajmon Ficgibon potpisali su Plan bilateralne vojne saradnje između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane UK Velike Britanije i Severne Irske za 2018. godinu.
 
Na sastanku je konstatovano da je bilateralna vojna saradnja značajno intenzivirana u prethodne tri godine. Razmenjeni su stavovi o modalitetima i perspektivama saradnje u oblasti odbrane u narednom periodu, sa posebnim akcentom na zajedničkoj obuci i vežbovnim aktivnostima.
 
Ministarstvo odbrane Republike Srbije opredeljeno za nastavak razvoja vojnomedicinske, vojnoobrazovne i vojno-vojne saradnje, kao težišnih oblasti, istakao je pukovnik Ranković i ukazao na značaj razmene poseta visokog nivoa, kojima se definišu strategijske smernice i daje poseban impuls daljem unapređenju bilateralne saradnje u oblasti odbrane u celini.
 
Pukovnik Ficgibon se saglasio da je bilateralna vojna saradnja dveju zemalja značajno unapređena u prethodnom periodu, te da je evidentan njen uzlazni trend, kako u kvantitetu, tako i u kvalitetu ralizovanih aktivnosti. On je preneo spremnost za nastavak britanske podrške vojnom obrazovanju svih nivoa, kao i u obuci instruktora pripadnika i jedinica Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama.
 
photoFOTOGALERIJA