Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.03.2018.

Potpisan Plan BVS sa SR Nemačkom



Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Ranković i izaslanik odbrane SR Nemačke u Beogradu potpukovnik Tomas Klaus Beker potpisali su danas Plan bilateralne vojne saradnje između Saveznog Ministarstva odbrane Nemačke i Ministarstva odbrane Republike Srbije za 2018. godinu.
 
Sagovornici su se saglasili da je saradnja u oblasti odbrane intenzivna i sadržajna i da poseban kvalitet daje zajedničko angažovanje pripadnika oružanih snaga u Misiji EU u Maliju.
 
Pukovnik Ranković je istakao da, pored nastavka razvoja saradnje u težišnim oblastima, Ministarstvo odbrane akcenat stavlja na unapređenje vojnoekonomske saradnje. Nabavka helikoptera H-145M kompanije „Airbus“ za Vojsku Srbije može da bude zamajac budućeg intenziviranja vojnoekonomske i sveukupne saradnje.
 
Potpukovnik Beker preneo je spremnost za nastavak nemačke podrške Srbiji, posebno kroz program „Pomoć u obuci i školovanju“, kao i razmenu iskustava po pitanju učešća u aktivnostima Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, Konceptu borbenih grupa EU i učešću u projektima Eropske odbrambene agencije.
 
photoFOTOGALERIJA