Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.02.2018.

Sastanak ministra odbrane sa ambasadorom Ruske Federacije



Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Čepurinom.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru posvećenom temama daljeg razvoja vojnotehničke i vojno-vojne saradnje između dveju bratskih zemalja, ministar Vulin je izrazio zadovoljstvo nedavnom posetom Moskvi i posebno zahvalio na principijalnoj podršci Ruske Federacije naporima Republike Srbije da mirnim putem i političkim sredstvima reši sva otvorena pitanja na Kosovu i Metohiji i očuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet.



Istakavši da je zadovoljan postignutim nivoom vojnoekonomske saradnje, ministar odbrane je naglasio da je opremanje Vojske Srbije savremenim naoružanjem od strateške važnosti.

- Zahvalni smo ruskoj strani, a posebno ministru Šojguy za donaciju i odobrenje besplatne obuke za pilote Vojske Srbije koji će leteti na avionima MiG-29. Takođe, zahvalni smo Ruskoj Federaciji za pomoć u sredstvima vojne tehnike, među kojima posebno ističemo donaciju šest aviona MiG-29, ali i u sredstvima Kopnene Vojske – oklopnim vozilima i tenkovima T-72, čiju realizaciju očekujemo u narednom periodu, a što će doprineti jačanju odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije. Veoma nam je važno da pod povoljnim ekonomskim uslovima vršimo modernizaciju i popunu sredstvima ratne tehnike, neophodnim za pravovremeni i adekvatan odgovor na aktuelne bezbednosne rizike, izazove i pretnje, poručio je ministar Vulin.

Sagovornici su se saglasili da su pokazatelji tradicionalno dobrih odnosa između srpskog i ruskog naroda brojni, među kojima je i nedavna poseta ministra Vulina svečanosti povodom obeležavanja stogodišnjice formiranja Crvene armije i Dana branilaca otadžbine u Moskvi,  kao i najava da će, na poziv ministra odbrane Ruske Federacije generala armije Sergeja Šojgua, ministar odbrane Republike Srbije učestvovati na 7. Moskovskoj konferenciji u aprilu ove godine.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
28.02.2018
mp4 (81,12 MB)
Sastanak