Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.02.2018.

Institucije koje stvaraju vojnike



Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa članovima oba kolegijuma, prisustvovali su danas svečanosti povodom Dana Univerziteta odbrane i Dana Inspektorata odbrane u Kristalnoj sali Doma Garde u Topčideru.
 
Govoreći o institucijama čije praznike danas obeležavamo, ministar Vulin je istakao da Univerzitet odbrane i Inspektorat odbrane moraju da tragaju za znanjem, moraju da znaju više od onih sa kojima rade i iznad svega, i jedna i druga institucija zapravo prave vojnika.
 
- Svrha njihovog postojanja jeste da stvore vojnika, bilo kroz kontrolu, bilo kroz obuku. U oba slučaja moraju da znaju mnogo i u oba slučaja moraju da pred sobom uvek imaj tu veliku sliku- konačni cilj njihovog rada - snažnu, organizovanu i jaku Vojsku Srbije sačinjenu od obrazovanih, snažnih i hrabrih ljudi.
 
Prema njegovim rečima, vojni Univerzitet pred sobom uvek ima veliki cilj - osvajanje znanja, ali nikada ne sme da zaboravi da ljude koje stvara, da ih stvara zbog toga da bi služili svojoj Vojsci i da bi služili baš kao vojnici. Generalni inspektorat, istakao je ministar Vulin, proverava zakonitost uvek nastojeći da prilagodi našu praksu onome što je u teoriji, onome što je zacrtano i zapisano, a isto tako da uči da menja praksu, da je prilagođava i da stvara ambijent i uslove da se vojska i dalje uspešno razvija.
 
Povodom praznika, na današnjoj zajedničkoj svečanosti, rektor Univerziteta odbrane general-major prof. dr Mladen Vuruna i direktor Inspektorata odbrane general-major dr Goran Radovanović uručili su ministru Vulinu plakete Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane.
 
Rektor Univerziteta odbrane, general Vuruna, podsetio je da je u proteklih sedam godina postojanja te visokoškolske vojne institucije, posebna pažnja poklanjana onome što sadrži razvojni podsticaj i čime se zadovoljavaju potrebe naše vojske.

- I danas, sa pravom kažemo, da stojimo na čvrstim nogama u četiri obrazovna naučna polja, da smo na studijskim programima osnovnih, strukovnih, integrisanih i master studija, studija doktorskih i akademske specijalizacije, obuhvatili sve rodove i skoro sve službe naše vojske, te da angažovano učestvujemo u radu projekata koje finansiraju Ministarstvo odbrane, Ministarstvo prosvete i EU – naglasio je general Vuruna.
 
Direktor Inspektorata, general Radovanović u svom obraćanju istakao je da današnji praznik podseća na tradiciju dužu od jednog veka tokom koje su mnogobrojne generacije inspektora časno obavljale i, obavljaju i dalje, svoj posao u sistemu odbrane.
 
Govoreći o rezultatima Inspektorata odbrane u prethodnoj godini, on je istakao da su inspektori bili usmereni prvenstveno ka preventivnom delovanju i pružanju pomoći sistemima odbrane, ali i nalaganju mera radi zakonitog delovanja s ciljem unapređenja stanja u različitim oblastima.
 
– U godini za nama Inspektorat odbrane izvršio je 125 višednevnih inspekcijskih nadzora, čime je pravovremeno i u potpunosti realizovao zadatke postavljene odlukama predsednika Republike i naređenjima ministra odbrane, rekao je general Radovanović i dodao da će i u budućnosti inspektori svoj posao obavljati kvalitetno kako bi svojim radom doprineli unapređenju sistema odbrane.
 
Univerzitet odbrane, osnovan 24. februara 2011. godine, samostalna je visokoškolska ustanova koja obavlja delatnost visokog obrazovanja kroz akademske studije prvog, drugog i trećeg stepena iz više naučnih oblasti u okviru obrazovno-naučnih polja društveno-humanističkih, tehničko-tehnoloških i medicinskih nauka.
 
Inspektorat odbrane nastavlja tradiciju inspekcijskih organa ustanovljenih u Kraljevini Srbiji, a ove godine drugi put obeležava svoj dan, u znak sećanja na 1911. godinu kad je Ukazom kralja Petra Prvog Karađorđevića formirana Glavna inspekcija celokupne vojske.
 
Zajedničkoj svečanosti su prisustvovali i predstavnici vojno-diplomatskog kora, naučnih institucija, verskih zajednica i mnogobrojni gosti.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.02.2018
mp4 (178,82 MB)
Obraćanje ministra Vulina
21.02.2018
mp4 (145,97 MB)
Obraćanje general-majora Vurune
21.02.2018
mp4 (97,81 MB)
Obraćanje general-majora Radovanovića
21.02.2018
mp4 (80,05 MB)
Proslava