Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.02.2018.

Čestitke ministra odbrane povodom Dana Univerziteta odbrane i Dana Inspektorata odbrane



Čestitka povodom Dana Univerziteta odbrane
 
Svim pripadnicima Univerziteta odbrane čestitam 24. februar – Dan Univerziteta odbrane.
 
Tog dana 2011. godine, Vlada Republike Srbije donela je Odluku o osnivanju Univerziteta odbrane u Beogradu, a poštujući tradicije i praznike vojnih visokoškolskih ustanova, ovaj datum je određen za Dan Univerziteta odbrane.
 
Reforma sistema odbrane, vojna doktrina, promene u strategiji nacionalne bezbednosti, kao i modernizacija Vojske Srbije zahtevaju promene i na planu vojnog školstva, koje se razvija u dobrom pravcu, uprkos brojnim iskušenjima i obavezama. I nakon organizacijsko-mobilizacijskih promena u oblasti vojnog školstva, na polju vojnog obrazovanja ostvareni su brojni rezultati i postignuti zapaženi uspesi.
 
Čestitam vam praznik i želim da i u narednom periodu ispunjavate postavljene obaveze i zadatke u oblasti vojnog obrazovanja i svojim rezultatima u nastavnom procesu i naučnoistraživačkom radu date pun doprinos uspešnom razvoju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

 
Čestitka povodom Dana Inspektorata odbrane
 
Svim pripadnicima Inspektorata odbrane čestitam 26. februar – Dan Inspektorata odbrane.
 
Tog dana 1911. godine, kralj Petar I Karađorđević je doneo Uredbu o Glavnoj inspekciji celokupne vojske, na osnovu Zakona o ustrojstvu Vojske i Zakona o ustrojstvu Vojnog ministarstva. Uredbom su propisani sastav, nadležnosti i ovlašćenja Glavne inspekcije, što predstavlja formalno i pravno utemeljenje jedinstvene inspekcije srpske vojske.
 
Nastavljajući tradiciju dugu više od jednog veka, u prethodnom periodu ste uspešno obavljali poslove inspekcijskog nadzora u vezi sa izvršavanjem zakona u oblasti odbrane i od značaja za odbranu i Vojsku Srbije, propisa donetih na osnovu zakona, planova i mera državnih organa, organizacija i Vojske Srbije, kao i druge poslove iz nadležnosti inspekcijskog nadzora.
 
Čestitam vam praznik, uz želju da i u narednom periodu ispunjavate postavljene obaveze i zadatke i date pun doprinos poslovima inspekcijskog nadzora u oblasti odbrane.