Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.02.2018.

Primopredaja dužnosti načelnika Vojne akademije



General-major Goran Zeković predao je danas, u prisustvu ministra odbrane Aleksandra Vulina i rektora Univerziteta odbrane general-majora Mladena Vurune, dužnost novoimenovanom načelniku Vojne akademije pukovniku Miroslav Talijanu u Vojnoj akademiji.

Obraćajući se okupljenima, ministar Vulin je istakao da emocije ili iskazivanje emocija nisu svojstveni vojnicima, ali da smo danas imali prilike da ih vidimo i da ih čujemo, zato što emocije govore kako se doživljava ova visokoškolska ustanova, govore sa koliko ljubavi poštovanja i strasti se ona vodi i u njoj se radi, živi i školuje.

– Želim da se zahvalim generalu Zekoviću na godinama čestite, časne i uspešne službe, na životu posvećenom odbrani ove zemlje i pripremama za odbranu ove zemlje, na životu dostojanstvenog i čestitog vojnika, koji ima šta da ostavi iza sebe– istakao je ministar Vulin, dodajući da iza generala Zekovića ostaju rezultati zbog kojih ga svi cene i poštuju.

On je, takođe, čestitao pukovniku Talijanu dodajući da se od njega očekuje mnogo, kao što se mnogo očekuje i od svakog čoveka koji nosi uniformu, a od njega i više.

– Njegov zadatak je da ovoj visokoj i časnoj instituciji omogući da raste, da napreduje, da se prilagođava vremenu. Ništa ne počinje od nas, ništa nije počelo danas. Sve što smo radili, radili smo tako što smo bili oslonjeni na one pre nas, i pokušavali, što je mera našeg uspeha, da unapredimo ono što su činili oni pre nas, a da ostanemo dostojni onih koji će tek koračati i koji će se osloniti na nas. Ništa ne počinje od nas i samo tako možemo da koračamo dalje, osećajući vrednost i veličinu zemlje, naroda i institucije za koju radimo i kojoj pripadamo – naglasio je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, istorija Srbije je istorija borbe za slobodu, a borba za slobodu se vodila ratovima.

– Istorija Srbije je istorija borbe za slobodu, ratova i priprema za ratove. Zato ovaj visoki dom, zato ova važna institucija, zato ova voljena institucija u našoj vojsci i našem narodu služi kao naša večita priprema i večita opomena za borbu za slobodu–rekao je ministar Vulin dodavši da sloboda, koja je razlog postojanja našeg naroda, nije nešto što se jednom dobija i nikada više ne gubi.
On je naglasio da je samo svakodnevni život posvećen borbi za slobodu uspešan i ispunjen život, a narod koji može da razume da živi u neslobodi nije narod koji se upisuje u istoriju.

Rektor Univerziteta odbrane general-major Mladen Vuruna naglasio je da je tokom trogodišnje službe generala Zekovića na mestu načelnika Vojne akademije ta visokoškolska ustanova uradila mnogo toga – osnovala Srednju stručnu vojnu školu, unapredila Centar za simulacije i učenje na daljinu i akreditovala sve studijske programe na svim nivoima vojnog školovanja i usavršavanja.

– Tokom tog perioda Vojna akademija imala je priliku da njome komanduje čovek bogatog znanja i vojničkog iskustva – rekao je general Vuruna, ističući da je reč o vrhunskom profesionalcu koji je uvek bio posvećen poslu.

Na funkciji načelnika Vojne akademije, rekao je on, naslediće ga pukovnik Talijan, oficir koji je stasao u Vojnoj akademiji i Školi nacionalne odbrane. Na osnovu svih njegovih dosadašnjih rezultata, naveo je general Vuruna, siguran je da pukovnik Talijan neće samo uspešno komandovati i rukovoditi Vojnom akademijom, već će u nju uneti i vrednost više.

Obraćajući se okupljenima, general Zeković je istakao da mu je bila čast da rukovodi ustanovom kakva je Vojna akademija. On je istakao da su iza njega rezultati koji su plod timskog rada svih zaposlenih u toj ustanovi.

– Vojna akademija i Škola nacionalne odbrane danas imaju 17 katedri, a takvo bogatstvo nema ni jedan univerzitet u Srbiji, rekao je on ističući da to treba negovati i unapređivati i u budućnosti.

Pukovnik Talijan istakao je da nova dužnost za njega predstavlja zadovoljstvo, jer dolazi na čelo ustanove na kojoj se školovao i koja mu je omogućila da ostvari svoj san i postane oficir.

– Istovremeno, osećam i zebnju zbog velikog izazova pred kojim se nalazimo, a to je potreba da Vojnu akademiju, koja uspešno ostvaruje svoju misiju više od dva veka, ne samo održimo, već je u organizacionom i funkcionalnom pogledu unapredimo i razvijemo –rekao je novopostavljeni načelnik Vojne akademije, ističući da se u tome mora početi potpunim promišljanjem iskustva iz prošlosti i kritičkom analizom stvarnosti.

Današnja primopredaja bila je prilika da general Vuruna uruči generalu Zekoviću Plaketu Univerziteta odbrane za doprinos razvoju vojnog obrazovanja.

Pukovnik Talijan, koji je Ukazom predsednika Srbije Aleksandra Vučića nedavno postavljen na tu dužnost, bio je na čelu Škole nacionalne odbrane, a general Zeković, nakon više od tri decenije vojne službe, odlazi u penziju. 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
14.02.2018
mp4 (357,62 MB)
Obraćanje ministra Vulina
14.02.2018
mp4 (262,04 MB)
Primopredaja dužnosti načelnika Vojne akademije