Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.02.2018

Stariji vodnik Ristić dobitnik priznanja „Najplemenitiji podvig godine“U Skupštini grada Beograda danas su svečano uručene plakete za najplemenitiji podvig godine koje 55. put za redom dodeljuju „Večernje novosti“ pojedinicima i organizacijama koji su svojim herojskim, humanim i nesebičnim delima obeležili godinu za nama.
 
U tradicionalnoj akciji „Najplemenitiji podvig godine“ žiri, predvođen akademikom Matijom Bećkovićem, odlučio je da starijem vodniku Ivanu Ristiću iz Leskovca, pripadne prestižno priznanje najplemenitijeg pojedinca u minuloj godini. Ovaj starešina Prve brigade Vojske Srbije u Pančevu položio je 5. oktobra ispit čoveštva kada se goloruk bacio na nasilnika i sprečio ubistvo. Naočigled mnogobrojnih posmatrača, Ivan je, rizikujući svoj život, spasao život žene koju je muškarac pokušao da ubije nožem. Dok su desetine njegovih sugrađana nemo posmatrale pravu dramu, stariji vodnik Ristić se hrabrim delom, na najdivniji način pridružio podvižnicima.
 
Priznanje za pokazano herojstvo uručio mu je glavni i odgovorni urednik „Večernjih novosti” Milorad Vučelić, a među prvima su mu na dobijenom priznanju čestitali ministar odbrane Aleksandar Vulin, komandant Kopnene Vojske general-potpukovnik Milosav Simović i komandant Prve brigade Kopnene Vojske brigadni general Željko Petrović.
 
Stariji vodnik Ristić istakao je da priznanje za „Najplemenitiji podvig godine“ nije očekivao, ali da mu puno znači, najpre imajući u vidu ko je sve bio u konkurenciji za prestižno priznanje.
 
– Kada pogledam njihove podvige shvatam da svi oni zaslužuju svaku nagradu, pomen i pažnju, kaže Ristić, koji u Vojsci radi već 20 godina. Njegov herojski čin nije ostao neprimećen ni kod  pretpostavljenih ni kod potčinjenih, koji su ponosni prvo na njegov podvig a zatim i na dobijeno priznanje.
 
On ističe da mu je najveća nagrada što je žena koju je spasio preživela i što se oporavlja. Ristić nema dilemu da li bi ponovo nekome priskočio u pomoć, a da ima priliku da sve uradi ponovo, učinio bi isto, samo kaže, brže, kako bi povrede bile što manje.
 
Zlatnom plaketom za najplemenitiji kolektivni podvig nagrađene su monahinje manastira Svete Petke u Izvoru kod Paraćina, dok je specijalno priznanje žirija za najplemenitiji podvig uručeno Tamari Grujić, autorki emisije „S Tamarom u akciji“.
 
Hrabrom Aleksandru Ćupu iz Novih Banovaca, posthumno je dodeljena zlatna plaketa za najplemenitiji podvig, jer je spasavajući tuđe živote dao svoj. Zlatnu plaketu za dečji podvig žiri je dodelio Jovani Leposavić, golmanki ŽFK Crvena zvezda, koja je posle pobede karcinoma organizovala niz humanitarnih akcija za najmlađe onkološke pacijente.
 
Srebrne plakete dobili su i Farhad Nuri iz Avganistana, komunalni policajci Miloš Nikolić i Igor Milosavljević, Marijan Arsić iz Vučaka, „Vozači velikog srca“, Milun Đačić iz Mišićeva, Rodoljub Nićiforović iz Pariza, policajac Ivan Ember iz Temerina, vatrogasci iz Velsa, vatrogasac Miodrag Rajković iz Niša i Ljubomir Antonijević, iz Kuršumlije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.02.2018
mp4 (50,44 MB)
Izjava starijeg vodnika Ivana Ristića
13.02.2018
mp4 (105,35 MB)
Svečanost