Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.02.2018.

Vojska Srbije obučena za dejstva u zimskim uslovima



Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je jedinice Vojske Srbije i kadete Vojne akademije Univerziteta odbrane koji izvode obuku u zimskim uslovima na Kopaoniku.
 
Posle razgovora s načelnikom Raškog okruga Nebojšom Simovićem i predsednikom opštine Raška Ignjatom Rakitićem, u 51. skijaškom poligonu Vojske Srbije, ministar Vulin je prisustvovao obuci u zimskim uslovima jedinica Vojske Srbije i kadeta Vojne akademije na stazi Mali karaman, nakon čega je razgovarao s kadetima.
 
Nakon što je obišao i objekte za smeštaj u 51. skijaškom poligonu, ministar je istakao da će pripadnici Vojske Srbije i u narednom periodu posebnu pažnju obratiti na obuku.
 
- Naša fizička sprema će biti još bolja nego što je sada. Danas smo sa kadetima, budućim oficirima, elitom naše vojske. Svi koji uđu u sistem odbrane, počev od Vojne gimnazije, preko Vojne akademije, zaslužuju najbolje uslove i najbolju obuku i oni jesu elita ne samo naše vojske već i našeg društva. Bili su kroz istoriju, a tako će biti i u budućnosti. U narednom periodu Ministarstvo odbrane će uložiti značajna sredstva u poboljšanje obuke i uslova za rad svih naših pripadnika a posebno naših gimnazijalaca i kadeta, jer je vojna elita koja se ovde školuje ponos Vojske Srbije i države Srbije - poručio je ministar odbrane.
 
Komandant logorskog prostora kapetan bojnog broda Vladimir Milinkov je podsetio da se na obuci u zimskim uslovima u 51.  skijaškom poligonu nalaze jedinice bataljona Vojne policije specijalne namene, jedinice Komande za obuku i kadeti 141. klase Vojne akademije, studijski program Logistika odbrane, Menadžment u odbrani i Javne finansije.
 
- Na obuci je 75 kadeta podeljenih u osam skijaških grupa i oni prolaze kroz sve sadržaje obučavanja kroz više predmeta, među kojima je i fizičko vaspitanje, obuka u skijanju i to isključivo alpski program. Tu su i topografija, orijentacija i patrolno kretanje u zimskim uslovima po nepoznatom zemljištu, kao i taktička obuka - utvrđivanje zimi i predmet naoružanje sa nastavom gađanja - rekao je kapetan bojnog broda Vladimir Milinkov i dodao da tokom procesa nema posebnih problema, kao i da kadeti na Kopaoniku ostaju 14 dana a da se dosad sve odvija prema planu izvođenja logorovanja.

Predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić je izrazio zadovoljstvo što je ministar odbrane drugi put u kratkom periodu na teritoriji te opštine.
 
- Moram da priznam da je ovo jedan od lepših radnih dana i prilika da izađemo u prirodu i prisustvujemo lepim stvarima. Danas smo videli buduće oficire koji su pokazali svoje umeće u skijanju i veoma sam ponosan što tu obuku prolaze na teritoriji naše opštine. Posebno želim da izrazim zadovoljstvo zbog nastavka dobre saradnje između opštine Raška i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, i  o tome smo, baš kao i o nastavku saradnje, govorili na sastanku koji je bio vrlo uspešan i koji će rezultirati nastavkom uređenja Kopaonika kao jednog od najlepših zimskih centara u ovom delu Balkana rekao je predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić.

U 51. skijaškom poligonu godišnje različite oblike vojne obuke prođe više od hiljadu pripadnika Vojske Srbije, kadeta Vojne akademije i učenika Vojne gimnazije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
10.02.2018
mp4 (86,99 MB)
Izjava ministra Vulina
10.02.2018
mp4 (83,24 MB)
Izjava kapetana bojnog broda Vladimira Milenkova
10.02.2018
mp4 (90,88 MB)
Izjava predsednika opštine Raška Ignjata Rakitića
10.02.2018
mp4 (201,6 MB)
Obuka kadeta
10.02.2018
mp4 (34,99 MB)
Sastanak