Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.02.2018.

Ključ mira i stabilnosti na Balkanu je zaustavljanje Velike Albanije



Osvrnuvši se na izjavu Hašima Tačija da će sporazum Beograda i Prištine biti sproveden ove godine, ministar odbrane Aleksandar Vulin je objasnio da je Tači predstavnik jedne teritorije, a da je novinarsko pitanje postavljeno u ime ozbiljne države da li može nešto tako da se desi.

- Dakle nije to nešto što može tako da se radi. Postoji Ustav, postoje zakoni, postoje načini na koje se nešto dešava. Ja sam izložio kako to izgleda iz mog ugla. Ne mislim da se može rešavati samo jedan deo srpskog nacionalnog pitanja da bi to bilo uspešno. Smatram da se srpsko nacionalno pitanje mora rešavati u celini da bismo obezbedili trajan i održiv prostor za život, trajan i održiv mir za budućnost nas i naše dece. Ako je zamrznuti konflikt loš na Kosovu i Metohiji, što ja mislim da jeste, onda je zamrznuti konflikt i u drugim delovima gde živi srpski narod takođe veoma loš. Mi moramo sebi priznati da on postoji i početi da radimo na rešavanju svih problema koji opterećuju srpski narod. Upravo da bi budućnost naše dece bila sigurna, objasnio je ministar odbrane.

Komentarišući navode Tačija, ministar Vulin je naglasio da „mi razgovaramo sa Velikom Albanijom“.

- Mi na Kosovu i Metohiji zaustavljamo Veliku Albaniju i dogovor koji bismo postigli bi bio prvi put, nakon čitavog veka, da Velika Albanija počinje da se vraća nazad. Do sada je neprekidno napredovala i kao što vidite pokušava i dalje da napreduje. Za mir i budućnost Balkana je  ključno da se ne stvara Velika Albanija i da Velika Albanija ne nastavi sa svojim agresivnim kretanjem. To je ključno za mir i stabilnost čitavog Balkana, ne samo za odnose Srba i Albanaca, već i svih naroda koji žive na Balkanu, istakao je ministar Vulin.

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto su predstavnici Srpske liste glasali za Rustema Berišu u kosovskoj Skupštini, ministar odbrane Aleksandar Vulin zapitao se kako je moguće da je Beriša član Vlade takozvanog Kosova.

- On je neko ko sebe predstavlja kao ministar odbrane, pretpostavljam da ima takva neka formulacija, čovek koji je 2015. godine osuđen od našeg suda u Nišu za ratne zločine. I on je član kosmetske vlade, sastaje se sa međunarodnim zvaničnicima, a ja stalno upozoravam na to. Bio bih zahvalan svim predstavnicima medija kada biste malo više rasvetlili tu činjenicu, a siguran sam da ćete vi obratiti posebnu pažnju na to da je jedan osuđeni ratni zločinac član kosmetske vlade, i niko još od predstavnika medija, pa ni srpskih, nije postavio to pitanje, ko ga je izabrao tamo i kako je moguće da tamo uopšte bude, dokle će biti tamo i da li će se povući, da li će jednom odgovarati za ono za šta ga je srpski sud legitimno osudio, poručio je ministar Vulin.
videoVIDEOGALERIJA
06.02.2018
mp4 (173,61 MB)
Izjava