Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.02.2018.

Sastanak ministra odbrane sa ambasadorom Francuske



Ministar odbrane Aleksandar Vulin i novoimenovani ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni razgovarali su danas o saradnji dve zemlje i mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti odbrane.

Vulin i Mondoloni saglasili su se da tradicionalno dobri i prijateljski odnosi Srbije i Francuske doprinose unapređenju političkog dijaloga. Posebnu notu ukupnoj saradnji daje i lični odnos predsednika Vučića i Makrona, sa naglaskom na unapređenje bilateralnih odnosa dve zemlje.

-U okviru realizacije Sporazuma o strateškom partnerstvu dve države postoji prostor za dalje unapređenje saradnje u oblasti odbrane i očuvanje mira u misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Srbija ostaje posvećena vojnoj neutralnosti, razvijajući odnose sa svim zainteresovanim stranama i u skladu sa svojim nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima - rekao je ministar odbrane.

U razgovoru je konstatovano da je saradnja u oblasti odbrane razvijena, ali da ima prostora za dalje njeno unapređenje.  

 - Unapređenje saradnje doprinose susreti na visokom nivou, tako da očekujem da ću biti u prilici da se u toku godine sretnem sa ministarkom odbrane Florens Parli – istakao je ministar Vulin.

Po pitanju situacije na Kosovu i Metohiji, ministar Vulin je naglasio da Srbija nastoji da mirnim sredstvima obezbedi normalan život srpske zajednice na tom prostoru, gde jedino KFOR prepoznajemo kao partnera i nosioca sabilnosti.

 - Činimo sve da ne dođe do najavljene transformacije Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. „vojsku Kosova“, što smatramo kršenjem rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i Vojnotehničkog sporazuma iz Kumanova – istakao je ministar odbrane.

Ministar Vulin je naglasio značaj unapređenja saradnje u zajedničkom učešću u mirovnim operacijama i borbenim grupama Evropske unije, kao i u oblasti vojnoobrazovne, vojnoekonomske i naučno-tehničke saradnje. Posebno je istaknuta posvećenost jačanju saradnje u cilju efikasnog odgovora na pretnje stabilnosti, kao što su terorizam, ekstremizam i organizovani kriminal. Očekuje se i realizacija ugovora za nabavku helikoptera H145M sa kompanijom „Airbus Helicopters“, kao i konkretizacija brojnih mogućnosti za uključivanje preduzeća odbrambene industrije u mreže snabdevača francuskih kompanija i zajedničko korišćenje razvojno-istraživačkh kapaciteta u Vojnotehničkom institutu i civilnim institutima.

Na sastanku je bilo reči i o aktivnosti na zajedničkom obeležavanju stogodišnjice savezničke pobede u Prvom svetskom ratu, u kome je iskovano čvrsto savezništvo dve zemlje, nastavljeno kasnije snažnim političkim, privrednim i kulturnim vezama.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.02.2018
mp4 (69,22 MB)
Sastanak