Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.01.2018.

Nagrade Medija centra „Odbrana“ za 2017. godinu



Povodom 24. januara – Dana Medija centra „Odbrana“, i ove godine dodeljena su tradicionalna priznanja te ustanove Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane za 2017. godinu. 

Žiri za dodelu Novinarske nagrade „Ivan Marković”, koju Medija centar „Odbrana” dodeljuje jubilarni, deseti put, odlučio je većinom glasova da priznanje za najkvalitetnije izveštavanje o aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u 2017. godini pripadne novinarki RTS-a Ani Manojlović, za prilog „Poziv za vojnu vežbu”, emitovan 5. jula prošle godine u emisiji „Oko magazin”, na Prvom programu Javnog servisa.

Razmatrajući 21 rad prispeo na adresu redakcije magazina „Odbrana”, žiri u sastavu – potpukovnik u penziji Slavoljub M. Marković, nekadašnji glavni i odgovorni urednik „Odbrane”, predsednik, i članovi – potpukovnik Vladimir Počuč, sadašnji glavni i odgovorni urednik vojne novine, Sanja Jevtović Čanović, iz Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, Aleksandar Skakić, iz Vojnofilmskog centra „Zastava film”, i Snežana Đokić, predstavnica Medija centra „Odbrana”, na sednici 17. januara 2018, vrednovao je prilog Ane Manojlović kao najbolji, jer je ispunio sve predviđene kriterijume definisane Pravilnikom o dodeli nagrade „Ivan Marković”.

Reč je, naime, o aktuelnoj temi, koju je autorka, na originalan i kreativan način, jasnim jezikom i upečatljivim televizijskim zapisom s terena, na licu mesta, ne koristeći arhivske snimke, s odličnom dikcijom i prepoznatljivim novinarskim stilom izveštavanja, bez preterivanja, patetike i ličnih komentara, predočila javnosti, nastojeći da i ona prepozna širi značaj događaja koji beleži, kao i njegov uticaj na društvenu zajednicu, jer prevazilazi ograničene zahteve sistema odbrane naše zemlje. Izborom sagovornika, najpre rezervista koji komentarišu boravak u jedinicama Vojske Srbije, zatim i starešina koji objašnjavaju zašto je neophodno da obnove i steknu nova vojnička znanja i veštine, novinarka Ana Manojlović je, pažljivo i odmereno, zaokružila priču o različitim percepcijama pozivanja na vojne vežbe, te objektivno i nepristrasno, zanatski profesionalno, uverljivo o tome informisala gledaoce.

Sednica žirija za izbor najuspešnijeg sportiste i sporstke ekipe Vojske Srbije u 2017. godini održana je 15. januara 2018, a članovi žirija bili su potpukovnik dr Dragan Todorov – Univerzitet odbrane, Vojna akademija – predsednik, a članovi potpukovnik Aleksandar Miloradović – Delegacija Republike Srbije pri CISM, potpukovnik Nenad Milosavljević – Uprava za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije, i kapetan Aleksandar Petrović – Medija centar „Odbrana“. 

Na osnovu analize i vrednovanja prijava, žiri je odlučio da priznanje „Najbolji sportista Vojske Srbije u 2017. godini“ dodeli potporučniku Stefanu Vukadinoviću, pripadniku Centra za obuku podoficira Komande za obuku. Potporučnik Vukadinović, koji je 2017. godine završio Vojnu akademiju, već nekoliko godina postiže vrhunske rezultate u atletici u kadetskoj i seniorskoj konkurenciji. Član je atletske reprezentacije Srbije i osvajač brojnih medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Tokom prošle godine, izdvojile su ga – zlatna medalja u trci na 400 metara na prvenstvu Srbije u atletici i srebro s Balkanskog prvenstva u atletici, takođe na 400 metara.

Priznanje „Najbolja sportska ekipa Vojske Srbije u 2017“ pripala je ekipi u praktičnom streljaštvu IPSC – „Kobre“ u sastavu: kapetan korvete Igor Ignjatović, zastavnici Branislav Bulatović, Milovan Janković, Mićo Vorkapić, Igor Novaković, Dejan Nikić i Vladimir Stojiljković – Bataljon Vojne policije specijalne namene „Kobre“. 

Ekipa IPSC – „Kobre“ osnovana je pre 15 godina i ravnopravan je član Saveza za praktično streljaštvo IPSC – Srbije u Ministartvu omladine i sporta. „Kobre“ su tokom deceniju i po postojanja osvajale mnoštvo medalja i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima u praktičnom streljaštvu. Prošle godine zauzeli su prvo mesto na kraju IPSC lige Srbije i zlatnu medalju na Otvorenom prvenstvu Srbije u praktičnom streljaštvu. Klub i njegovi članovi su ekipno i pojedinačno tokom 2017. osvojili 14 medalja – četiri zlatne, četiri srebrne i šest bronzanih, što ih svrstava u red najtrofejnijih sportskih sastava u sistemu odbrane Republike Srbije.

Nagrade će dobitnicima biti uručene 24. januara 2018, u 12 časova, na svečanosti u Medija centru „Odbrana“.