Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.01.2018.

Ministar Vulin: Odlična saradnja Vojske i MUP na obezbeđenju granice



Ministar odbrane Aleksandar Vulin je u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića obišao danas pripadnike Zajedničkih snaga Vojske Srbije i MUP Republike Srbije, angažovane na obezbeđenju državne granice na posednutom objektu „Mokranje“ kod istoimenog graničnog prelaza.

O zadacima koje realizuju pripadnici Zajedničkih snaga, kao i o stanju u Sektoru „V“, ministra odbrane su informisali pukovnik Vladeta Baltić, komandant Zajedničkih snaga Vojske i MUP-a za obezbeđenje dela državne granice i potpukovnik Zoran Cvetanović, komanadant Sektora „V“, a potporučnik Aleksandra Andonov, komandir posednutog objekta „Mokranje“, o stanju na tom objektu.


 - Na teritoriji Republike Srbije se danas nalazi nešto oko 4.000 migranata, što je svakako broj koji možemo da kontrolišemo. Njihov daleko najveći broj se nalazi u našim prihvatnim centrima, gde su kontrolisani, gde su medicinski zbrinuti i na svaki drugi način zaštićeni. Ne samo oni, već su zaštićeni i svi naši građani. Mešovite snage Vojske i Policije su za ovih  godinu dana sprečile oko 22.000 migranata da ilegalno uđu u našu teritoriju. I možete da zamislite  kako bi izgledalo da nije bilo svih ovih devojaka i momaka iz MUP-a i Vojske Srbije, kako bi izgledala naša zemlja da je migrantska kriza bila potpuno nekontrolisana, da nije bilo svih njih  koji su svakoga dana, bez obzira na vremenske uslove i bez obzira na bilo kakve teškoće i opterećenja bili ovde, radili i sprečavali da naša teritorija postane predmet ilegalnih migracija, da se naš svakodnevni način života ugrožava i da se sve one negativne pojave koje prate migrantsku krizu ispoljavaju na teritoriji Republike Srbije, rekao je ministar odbrane.  
On je istakao da svi pripadnici  Vojske Srbije i MUP-a odlično sarađuju na zadatku čuvanja državne granice i naše teritorije, i da vode računa kako bi svaki građanin ove zemlje bio bezbedan, a svaki migrant ostvario svoja prava, koja se poštuju.

-Vlada Republike Srbije se iskreno zahvaljuju svim pripadnicima Vojske Srbije i MUP-a na izuzetnoj hrabrosti, izuzetnom požrtvovanju i svemu onome što su radili da se i ugled naše zemlje u vreme migrantske krize značajno poveća, naglasio je Aleksandar Vulin i dodao da su sve druge zemlje imale u tome loša iskustva.

-Sve druge su se veoma često pokazale i kao ne baš dobro organizovane i ne baš dobri domaćini, a mi smo  se  pokazali kao zemlja koja je izuzetno dobro organizovana koja je u stanju da zaštiti ove ljude, ali na prvom mestu da zaštiti svakodnevni život svakog od naših građana. Mi ćemo nastaviti da se ponašamo tako i u narednom periodu, na prvom mestu vodeći računa o svakodnevnom životu garađana Srbije, o zaštiti naše teritorije i o tome  da poslednice migrantske krize ne smeju da ugroze nijednog građanina Srbije – istakao je ministar Vulin.

 Po obilasku su pukovnik Vladeta Baltić, komandant Zajedničkih snaga i glavni policijski savetnik Nenad Vučić, načelnik Regionalnog centra granične policije prema Republici Bugarskoj, rekli da je saradnja Vojske i Policije na visokom nivou, da se zajedničkim radom kreiraju zadaci i uspešno realizuju, što je doprinelo bitnom smanjenju ilegalnih migranata na ovom prostoru. 

Mlada potporučnica Aleksandra Andonov, komandir posednutog objekta „Mokranje“, rekla je da se zadaci, koje svakodnevno izvršavaju s pripadnicima Žandarmerije i granične policije, realizuju na vreme, bez pogovora, i da nije bitno ko je ispred stroja, niti da li je muško ili žensko.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
14.01.2018
mp4 (143,86 MB)
Izjava ministra Vulina
14.01.2018
mp4 (77,76 MB)
Izjava načelnika regionalnog centra granične policije prema R. Bugarskoj Nenada Vučića
14.01.2018
mp4 (31,16 MB)
Izjava pukovnika Baltića
14.01.2018
mp4 (34,47 MB)
Izjava komandira posednutog objekta potporučnice Aleksandre Andonov
14.01.2018
mp4 (110,43 MB)
Obilazak