Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.01.2018.

Ministar Vulin: Srbija čuva Republiku Srpsku



Ministar odbrane Aleksandar Vulin, sa delegacijom Ministarstva odbrane  Republike Srbije i Vojske Srbije, prisustvovao je proslavi Dana Republike Srpske koja se danas održava u Banja Luci.

Ministar odbrane je u Predsedničkoj palati prisustvovao dodeli odlikovanja Tomislavu Nikoliću, kao i svečanom defileu na Trgu Krajine koji je usledio. Obeležavanje Dana Republike Srpske završeno je svečanom akademijom u sportskoj dvorani "Borik".

Čestitajući praznik svim građanima Republike Srpske, ministar Vulin je istakao da Republika Srbija, kao jedan od svojih najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta, ima mir, sigurnost i stabilnost u čitavom regionu, dodajući da „Bosnu i Hercegovinu poštujemo, Republiku Srpsku volimo“.

- Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije uvek i na prvom mestu vode računa o tome kako žive Srbi van Srbije. Kako god da se odnosite prema Srbima koji žive van Srbije, tako se odnosite i prema Srbiji. Kako se odnosite prema Republici Srpskoj, tako se odnosite i prema Srbiji. Koliko čuvate i poštujete Srbe koji žive van Srbije, toliko čuvate i poštujete Srbiju i toliko vam je stalo do odnosa sa Srbijom. Republika Srpska je nastala kao plod borbe, kao potreba srpskog naroda da se jasenovački genocid više nikada ne ponovi i baš zato Republika Srpska ima obavezu da čuva tekovine te borbe, da čuva dejtonsku Bosnu i Hercegovinu, da čuva odredbe koje su dale mogućnost srpskom narodu i svim drugim narodima koji žive u Bosni i Hercegovini da sami odlučuju o sebi. Srpski narod je izborio svoje pravo da odlučuje sam o sebi i to pravo nikada i nikome ne treba i ne sme da prepusti, baš kao što je i Srbija izborila svoje pravo da sama odlučuje o sebi, svojoj spoljnoj, svojoj unutrašnjoj politici i to pravo nikada i nikome neće i ne sme da prepusti – poručio je ministar Vulin.

Svim građanima Republike Srpske, ministar Vulin je, za današnji veliki praznik, poželeo da i ovaj i svaki sledeći dočekaju u miru, dočekaju u slozi, dočekaju u zemlji u kojoj ima budućnosti za svu našu decu.

Vladu Republike Srbije na obeležavanju Dana Republike Srpske na svečanosti u Banja Luci predstavljao je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Čestitajući Dan Republike Srpske u ime Vlade Republike Srbije svim njenim građanima i rukovodstvu, ministar Stefanović je dodao da će Republika Srbija nastaviti i danas i u narednim godinama da, zajedno sa Republikom Srpskom gradi bolju budućnost za građane i Republike Srpske i Republike Srbije.
- Nastavićemo sa investicijama, nastavićemo da budemo podrška jedni drugima jer je to najbolji način da osiguramo da svi ljudi koji ovde žive imaju čemu da se raduju. Naš cilj i naš najvažniji zadatak je da razmišljamo o tome kako da to bolje sutra odgovara svima. Mi poštujemo svoje komšije, poštujemo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali mi volimo Republiku Srpsku, volimo svoj narod i to pravo niko ne može da nam otuđi. Nastavićemo da razmišljamo koji su to projekti koji treba zajednički da podržimo, šta je to što možemo da uradimo da možemo da osiguramo da i Republika Srpska i Republika Srbija budu jače svakoga dana, jer samo snažna Srbija može da ostane garant Dejtonskog sporazuma, samo snažna Republika Srbija može da bude oslonac Republici Srpskoj. I mi isto tako znamo da samo snažna Republika Srpska može da pomogne Srbiji da ostane garant mira i stabilnosti u ovom delu Evrope – naglasio je ministar Stefanović.

Povodom Dana Republike Srpske, predsednik Milorad Dodik odlikovo je u Banja Luci predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom i bivšeg predsednika Srbije, Tomislava Nikolića. Orden Republike Srpske na lenti, Tomislavu Nikoliću dodeljen je za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa izmeću Republike Srbije, Republike Srpske i drugih država, kao i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji i posleratnom razvoju Republike Srpske.
 
Predsednik Dodik je, na ceremoniji dodele odlikovanja istakao da je 9. januar dan kada je stvorena Republika na težnji srpskog naroda na ovom prostoru da ima svoju Republiku i da bude slobodan, podsećajući na važna istorijska dešavanja koja su tome prethodila. On je istakao da su odlikovanja danas uručena onima koji su na različite načine doprineli onome što je Republika Srbija danas.
 
Govoreći o značaju odlikovanja koje mu je danas dodeljeno, Tomislav Nikolić je istakao da su dva najveća izazova tokom njegovog predsedničkog mandata bili – Kosovo i Metohija i Republika Srpska. Prema njegovim rečima, kao predsednik je bio samo čovek koji je išao ispred volje naroda, a volja naroda je jasna – Srbija i Republika Srpska odlučivaće zajednički o zajedničkoj sudbini.
 
Obeležavanju Dana Republike Srpske prisustvovao je i Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, koji je u banjalučkom Hramu Hrista spasitelja predvodio crkveni obred povodom slave Republike Srpske - Svetog Stefana, koja se, takođe, obeležava na današnji dan.

Među članovima delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su danas prisustvovali proslavi Dana Republike bili su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović, v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović, kao i načelnik Uprave za kadrove brigadni general Mile Jelić.

U okviru obeležavanja 9. januara - Dana Republike Srpske, juče su na groblju "Sveti Pantelija" u Banja Luci položeni venci na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske. Na spomen-obeležje cveće su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović. Tim povodom, venci su juče položeni i na Trgu palih boraca NOR-a, na Spomen-kosturnici na Gradskom groblju, a na grobnicu 12 banjalučkih beba položeno je cveće. U okviru obeležavanja Dana Republike juče je održana i sednica Senata Republike Srpske.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
09.01.2018
mp4 (156,23 MB)
Izjava ministra Vulina
09.01.2018
mp4 (138,11 MB)
Izjava ministra Stefanovića
09.01.2018
mp4 (124,48 MB)
Svečanost
09.01.2018
mp4 (85,29 MB)
Dodela odlikovanja
09.01.2018
mp4 (38,03 MB)
Svečana akademija