Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.01.2018.

Nebo nad Srbijom je sigurno



Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković su u pratnji državnog sekretara Aleksandra Živkovića i komandanta RViPVO general-majora Ranka Živaka prisustvovali prikazu uzbunjivanja dežurne jedinice lovačke avijacije u sistemu PVO na aerodromu „Batajnica“.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da od vremena NATO agresije naše Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana nikada nisu bili u boljem stanju.

- Nikada nismo imali veći broj osposobljenih vazduhoplova. Nikada nismo imali bolje sisteme. Nikada nismo mogli za sebe da kažemo da smo  u potpunosti spremni da ispunimo svaki zadatak. Imamo dovoljno tehnike i dovoljno ljudi da naše nebo bude sigurno, da bude zaštićeno svakog trenutka i da ispunjavamo sve svoje obaveze. Tako ćemo nastaviti i u budućem periodu - istakao je ministar odbrane.

On je rekao da je trenutno u toku, kada je reč o Vojnotehničkom sporazumu sa Ruskom Federacijom, druga faza remontovanja „migova“.

- Nastavljamo sve po planu. Sve se odvija u rokovima i baš onako kao što je dogovoreno. Zadovoljni smo i tehničkim kvalitetom svih radova na našim vazduhoplovima i upravo tako će se nastaviti. Mi se nadamo da ćemo ovu godinu krunisati nabavkom novih helikoptera i da ćemo na taj način zaokružiti sve što je potrebno našim vazduhoplovnim snagama – istakao je Vulin.

Takođe, ministar Vulin je naglasio da će se za smeštaj aviona i helikoptera obezbediti odgovarajuća infrastruktura, jer nova tehnika mora da bude zbrinuta i čuvana, kako bi još dugo mogla da funkcioniše.

Komandant  RViPVO general-major Ranko Živak rekao je da Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana ima trajni zadatak – 24 sata da štiti i kontroliše suverenitet našeg vazdušnog prostora. To radi i tokom praznika.

- Danas smo imali priliku da prisustvujemo proveri dela snaga koje se nalaze u dežurnom sistemu. Pored aviona MiG-29, lovačke avijacije u sistemu stalnog dežurstva nalaze se i snage vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja, koje budno prate šta se dešava u našem vazdušnom prostoru, kao i raketne jedinice za PVO.

Naša obučenost i ispravnost aviona je na visokom nivou i na osnovu toga pouzdano kontrolišemo i štitimo naš vazdušni prostor. I, naravno, nastavićemo i dalje da radimo na podizanju te svoje sposobnosti – istakao je general Živak.

Pukovnik Aleksandar Piposki, komandir dežurne jedinice na aerodromu „Batajnica“ rekao je da je danas dežurna jedinica uzbunjena i postupila po proceduri do faze poletanja.

- Prikazali smo našu spremnost i brzinu da reagujemo na uzbunu. Dežurna jedinica je stacionirana ovde na aerodromu „Batajnica“. U dežurstvu se nalaze dva aviona MiG-29, piloti i tehnički sastav. Avioni su osposobljeni za let u svim meteo-uslovima i u svakom trenutku mogu da polete.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
02.01.2018
mp4 (119,89 MB)
Izjava ministra Vulina
02.01.2018
mp4 (97,57 MB)
Izjava generala Živaka
02.01.2018
mp4 (190,77 MB)
Izjava pukovnika Piposkog
02.01.2018
mp4 (198,97 MB)
Obilazak dežurne pare na a. Batajnica