Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.12.2017.

Saopštenje



Vojna policija, u saradnji sa Vojnobezbednosnom agencijom Ministarstva odbrane, Policijskom upravom Niš Ministarstva unutrašnjih poslova i Zdravstvenom inspekcijom u Nišu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva i Osnovnog suda u Nišu, 12. decembra 2017. godine, presekla je slučaj kriminalne delatnosti u Vojnoj bolnici Niš.

Nakon višemesečnog angažovanja na prikupljanju podataka i dokaza, akcijom su obuhvaćena četiri lica – pripadnica Ministarstva odbrane S.P. i njen suprug A.P. zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, a R.M. i A.P., civili iz Niša, zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Postoji osnovana sumnja da je S.P. duže vreme, zloupotrebom službenog položaja izabranog lekara, na ime pacijenata, za sebe prepisivala i pribavljala lekove i medicinski materijal. Na taj način prepisane recepte S.P. je realizovala u privatnim apotekama, uz pomoć R.M. i A.P., i prodavala ih posredstvom privatne ordinacije svog supruga A.P. Vršenjem te kriminalne delatnosti S.P. je stekla protivpravnu imovinsku korist.

Nakon pretresa, koji su izvršeni po naredbi Osnovnog suda u Nišu, uhapšeni su S.P. i njen suprug A.P., kao i R.M., i određeno im je zadržavanje do 48 sati, dok je A.P. priznala krivicu i puštena je da se brani sa slobode.

Krivičnom prijavom, koja će biti podneta protiv tih lica, biće obuhvaćena još dva pripadnika Ministarstva odbrane.