Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.12.2017.

Ministar Vulin: Južna Afrika je uvek bila uz Srbiju




 
Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas, u zgradi Starog Generalštaba, sa ministarkom odbrane i ratnih veterana Republike Južne Afrike Nosiviv Nolutando Mapisa-Nkakule, gde su posle ceremonije svečanog dočeka održali sastanak.
 
Ministar Vulin je istakao da je Srbija oduvek razumevala i podržavala borbu naroda Južne Afrike za ravnopravnost i ljudska prava.
 
- Upravo  zbog toga smo mi danas razgovarali kao dva prijatelja, kao predstavnici dve zemlje koje se u međunarodnoj zajednici prepoznaju kao prijatelji i podržavaju jedna drugu. Želim da zahvalim Vladi Južne Afrike na principijelnoj poziciji po pitanju Kosova i Metohije u njihovoj snažnoj i kontinuiranoj podršci politici međunarodnog prava. Južna Afrika ne priznaje takozvano Kosovo i uvek je u svim međunarodnim forumima snažno podržavala poziciju Republike Srbije podržavajući tako i međunarodno pravo, rekao je ministar odbrane Srbije.
 
Prema njegovim rečima, Srbija ceni podršku Južne Afrike i zemlja ma koliko geografski bila udaljena od nas je prijateljska zemlja koja je u svim trenucima, kada je nama bilo bitno, uvek bila uz nas.
 
- Južna Afrika ima ogroman uticaj na afričkom kontinentu, njen glas se čuje daleko i njen primer se sledi. Upravo zbog toga nam je veliko zadovoljstvo što smo mogli da pozdravimo ministarku odbrane i da još jednom potvrdimo prijateljstvo između naših naroda. Podrška Južne Afrike politici nepriznavanja Kosova i politici priznavanja međunarodnog prava je od presudnog značaja na afričkom kontinentu, rekao je Vulin.
 
Kada je reč o saradnji dva ministarstva odbrane, srpski ministar je rekao da postoji veliko razumevanje i možemo da radimo u budućnosti zajedno.
 
- Naši obrazovni kapaciteti su spremni da prime studente iz Južne Afrike, baš kao što smo primali i studente iz Angole, Nigerije, Alžira i Libije. Ovo je prilika da se oficiri iz Južne Afrike školuju u Srbiji, da od nas nauče ono najbolje što možemo da ponudimo, od naše duge tradicije vojnog školstva da izvuku najveću korist i da unaprede i oružane snage Južne Afrike na taj  način. Ovo je za nas prilika da kao Srbija pokažemo prijateljskoj zemlji koliko koristi može biti od naših međusobnih odnosa. Razgovarali smo i o vojnomedicinskoj saradnji i o tome kako možemo da učimo jedni od drugih i, svakako, o saradnji iz oblasti odbrambene industrije. Južna Afrika ima jednu od najmoćnijih odbrambenih industrija na svetu i za nas je velika prilika što imamo otvorena vrata na njihovom tržištu i kroz njih na tržištu čitave Afrike. Ovo je odlična prilika da naša odbrambena industrija pokaže čime raspolaže, da pokaže svoje znanje, pokaže ono što može da proizvodi i da koristeći prijateljstvo sa Južnom Afrikom obezbedimo sebi prodor i na afričko tržište, poručio je Vulin.
 
On je ponovio da je odbrambena industrija Južne Afrike jedna od najznačajnijih na svetu i da je za nas velika prilika da budemo zajedno.
 
- Uostalom, posao političara je da otvaraju vrata, da omoguće poslove ovim ljudima, da pokažu svoje proizvode i svoje znanje i mi smo to danas upravo i uradili. Zahvalan sam za današnju posetu kao i za poziv i priliku da posetim Južnu Afriku, a posebno sam zahvalan za politiku podrške međunarodnom pravu i snažnom odbijanju priznavanja Kosova, zaključio je Vulin.  
 
Ministarka odbrane i ratnih veterana Republike Južne Afrike istakla je da je današnja poseta prilika da zahvali Srbiji na dosadašnjoj podršci borbi za slobodu.
 
- Iako smo geografski udaljene zemlje, verujemo da postoji mnogo toga što zajedno možemo da učinimo. Ovde smo jer verujemo da postoji nedovršen posao koji mi kao dve zemlje možemo zajedno da završimo. Imamo potpisan Memorandum o razumevanju, potpisan pre nekoliko godina, i verujem da je sada došlo vreme kada možemo da uspostavimo pravni okvir za našu odbrambenu saradnju. Takođe, pozvali smo ministra odbrane Republike Srbije da poseti Južnu Afriku povodom održavanja Sajma vazduhoplovstva u septembru 2018. godine, rekla je ministarka odbrane Južne Afrike.
 
Ona je istakla da postoji mnogo tema od zajedničkog interesa ove dve zemlje i ova dva ministarstva, i dodala da je sa ministrom Vulinom razgovarala i vojnom školstvu, vojnoj saradnji, saradnji u oblasti odbrambene industrije, spoljnoj politici kao i poštovanju međunarodnog i ljudskih prava.
 
- U našoj zemlji je bilo zabrinutosti jer su neke naše susedne zemlje priznale nezavisnost takozvanog Kosova. To su suverene države kao što je i Južna Afrika, međutim ne postoji uvek mogućnost da nametnete svoju volju u takvim situacijama, ali smatram da je veoma važno da nastavimo da lobiramo i radimo u tom cilju. Južna Afrika ima dugu istoriju borbi – za ljudska prava, pravdu i priznavanje međunarodnog zakona, tako da ćemo nastaviti i ubuduće da se angažujemo i trudimo da se stvari vide na onaj način na koji ih i mi vidimo, rekla je ministarka Nosiviv Nolutando Mapisa-Nkakule.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.12.2017
mp4 (153,67 MB)
Doček
05.12.2017
mp4 (217,52 MB)
Ministar odbrane aleksandar Vulin
05.12.2017
mp4 (216,38 MB)
Ministarka odbrane Južne Afrike Nosiviv Nolutando Mapisa-Nkakule