Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.11.2017.

Svečana akademija povodom Dana Kopnene vojske i Dana pešadije



U okviru proslave Dana vida Kopnene vojske i Dana roda pešadije, u niškom Domu vojske večeras je održana svečana akademija kojoj su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa saradnicima, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, predstavnici Grada Niša, lokalnih samouprava, verskih zajednica i drugi gosti.

Na početku svečanosti, pročitana je i čestitka predsednika Republike Aleksandra Vučića povodom Dana Kopnene Vojske i Dana pešadije.
Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, u svom obraćanju, podsetio je na slavnu vojničku istoriju srpskog naroda i značaj Topličkog ustanka koji je njen važan deo.



- Nažalost od tadašnjih do današnjih generacija, stradamo ponovo, bombarduju nas, a mi završavamo tragično. Samo u Drugom svetskm ratu dva puta smo bombardovani, od neprijatelja i od saveznika. U NATO agresiji – 78 dana. Kada dođe do rata, mi se setimo Boga i Vojske. Ako bi se Boga i Vojske češđe setili pre rata, postoji mogućnost da ne dođe do rata. Svaki oficir ili podoficir, građanin i civil, koji je u ratu izgubio ili imao ranjenog vojnika, neko kome je stradao brat, drug ili prijatelj, nikada rat poželeti neće, jer rat ne donosi sreću nikome – naglasio je general Simović dodajući da svi oni koji nose vojničku uniformu uvek trebaju da budu spremni za rat, i ako treba na žrtvovanje.

Prema njegovim rečima, pripadnici Kopnene vojske dostojanstveno dočekuju svoj Dan i Dan pešadije ponosni na svoje pretke i srećni što im je Bog dao priliku da osećaju i vole srpsku Vojsku, da budu uvek sa njom, srpsku vojsku koja se sada modernizuje, željni i dalje modernog naoružanja, svesni političko bezbednosne situacije u državi, željni boljeg standarda koji dele zajedno sa građanima Srbije i odlučni da ostanu deo stroja koji je garant mira i bezbednosti Srbije i Balkana.

- Kopnena vojska Vojske Srbije je vojska svih građana Srbije bez obzira na versku, nacionalnu i političku pripadnost. Ona se bavi svojom strukom i od prošlog do ovog praznika Kopnena vojska je izvršila 3.951 gađanje naoružanjem kojim raspolaže, izvela 153 vežbe različitog nivoa od čete do brigade i 13 multinacionalnih vežbi u inostranstvu i zemlji, a njeni inžinjerci popravili su 120 kilometara puta i bili uz građane Srbije tokom godine u mnogim nedaćama koje su ih zadesile – poručio je general Simović dodajući da pripadnici Kopnene vojske hrabro stoje pored zastave Republike Srbije i u Kopnenoj zoni bezbednosti i u mirovnim misijama širom sveta.

U umetničkom delu večerašnje svečanosti, nastupio je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, dramski umetnici niškog Narodnog pozorišta i brojni vokalni solisti.

Dan Kopnene vojske i Dan pešadije proslavljaju se 16. novembra u spomen na dan kada je, 1914. godine, počela bitka u kojoj je srpska vojska izvojevala svoju najveću pobedu – Kolubarska bitka. Nosilac borbenih dejstava srpske vojske u toku ove bitke bilo je jedanaest pešadijskih i jedna konjička divizija, podržanih sa 426 artiljerijskih oruđa. ‘
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
16.11.2017
mp4 (79,75 MB)
Govor generala Simovića - prvi deo
16.11.2017
mp4 (123,36 MB)
Govor generala Simovića - drugi deo
16.11.2017
mp4 (306,06 MB)
Govor generala Simovića - treći deo
17.11.2017
mp4 (80,44 MB)
Svečanost