Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.11.2017.

Sastanak sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u sedištu NATO sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom.
 
Predsednik Vučić je tom prilikom izjavio da je Srbija vojno neutralna, ali i da razvija svoju saradnju sa NATO u okviru Partnerstva za mir jer je to značajno za sve.
 
Predsednik je na današnjem sastanku zatražio da snage vojne alijanse ostanu na Kosovu i Metohiji i "zamolio Jensa Stoltenberga da, ne samo da ne ukidaju snage, već da nastave prisustvo u nesmanjenom obimu na Kosovu i Metohiji", istakao je predsednik Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa Jensom Stoltenbergom, nakon učešća na sastanku Saveta NATO.
 
"Zahvalio sam Stoltenbergu i članicama NATO na tome što održavaju mir i stabilnost na KiM, pre svega jedinicama KFOR-a. Uloga NATO u osiguranju sigurnosti i bezbednosti za naš narod, ali i za naše svetinje, je od izuzetnog značaja", rekao je predsednik Vučić.
 
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je danas da snažna i prosperitetna Srbija znači više bezbednosti i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, a saradnja sa NATO obezbeđuje veću bezbednost Srbiji i njenim partnerima u zapadnoj vojnoj alijansi.
 
Stoltenberg je kazao da partnerstvo NATO i Srbije napreduje veoma dobro.
 
Prema njegovim rečima, nema kontradikcije između vojne neutralnosti i snažnog partnerstva Srbije sa NATO. Podsetio je da postoji mnogo partnera NATO među neutralnim zemljama. Stoltenberg je izrazio veliko zadovoljstvo što je Srbija ponudila da bude domaćin iduće godine za zajedničke vežbe brzog reagovanja na nepogode.
  
„Pozdravljamo činjenicu da možemo da se sastajemo na ovakav način, jer se NATO i Srbija suočavaju sa zajedničkim izazovima, a saradnja sa NATO može biti od koristi za Srbiju i region. Naše partnerstvo čini Srbiju bezbednijom i sigurnijom, a ujedno i NATO saveznike sigurnijim“, objasnio je Stoltenberg. On je ukazao na to da svake godine ima više od 100 partnerskih aktivnosti sa Srbijom i da NATO radi i na reformi bezbednosnih institucija Srbije, obučava srpske oficire za mirovne misije. Stoltenberg je pozdravio napredak Srbije ka EU, posebno u vremenu kada NATO i Evropska unija sarađuju bliže nego ikada. „Čast mi je što ste u sedištu NATO i hvala na vašoj ličnoj posvećenosti evroatlanskoj saradnji koja je nezamenjiva za sve naše građane“, zaključio je Stoltenberg.

Pre posete sedištu NATO, predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini.

U sastavu delegacije koja je posetila Brisel bio je i ministar odbrane Aleksandar Vulin.