Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.11.2017.

Promocija knjige „Strategija nacionalne bezbednosti u teoriji i praksi”



Knjiga „Strategija nacionalne bezbednosti u teoriji i praksi” generala u penziji prof. dr Branka Krge predstavljena je danas u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije.
 
Promociji su prisustvovali državni sekretar u ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i brojni ljubitelji knjige.
 
Na promociji su, pored autora, govorili recenzenti akademik general u penziji prof. dr Siniša Borović i prof. dr Andreja Savić, kao i general u penziji prof. dr Radovan Radinović i urednica knjige Mirjana Sandić. Prisutnima se obratio i direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnk Stevica S. Karapandžin koji je naglasio da je „Strategija nacionalne bezbednosti u teoriji i praksi” izuzetno značajno delo koje će stići do svih relevatnih i bitnih mesta u sistemu odbrane.
 
Govoreći o knjigi, autor je istakao da svi koji su se bavili pisanjem ovakvih ili sličnih radova znaju da to ne bi moglo da bude realizovano bez šire podrške.
 
- Knjiga je rezultat mojih dugogodišnjih rasprava sa kolegama iz Vojske i sa kolegama s Fakulteta za diplomatiju i bezbednost i oni svakako imaju zaslugu za određene formulacije koje su ovde iznete. Drago mi je što su svi danas, analizirajući teorijske osnove, izneli da se zalažem za utemeljenje nacionalne strategije. Kada bismo imali nacionalnu strategiju znatno bi lakše bilo donošenje političkih odluka po raznim osnovama. Ja sam u startu imao viziju da je nacionalna bezbednost najneophodniji nivo bezbednosti od koga zavise pojedinačna bezbednost, korporativna, regionalna i međunarodna. Nemoguće je da država participira u bilo kakvim oblicima bezbednosti ako nacionalna bezbednost nije uređena na valjan način, rekao je general Krga.  
 
Politika nacionalne bezbednosti jedan je od suštinskih atributa moderne države. Knjiga prof. dr Branka Krge nastala je zbog unapređenja strategijskog promišljanja i bezbednosne kulture i predstavlja kritički osvrt na teorijske postavke i praktičnu realizaciju postojeće Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije.
 
Prema rečima autora, svaka odgovorna država posvećuje veliku pažnju izgradnji nacionalne bezbednosti, što je jedan od osnovnih uslova opstanka i razvoja društva i države. U nadležnim institucijama Republike Srbije preduzimaju se mere u skladu sa okolnostima i mogućnostima, ali imajući u vidu da se oblici ugrožavanja menjaju, sistem bezbednosti neophodno je prilagođavati tako da bude sposoban da reaguje.
 
Za stvaranje bezbednog okruženja prof. dr Branko Krga, kroz niz konkretnih sugestija, predlaže kako bi trebalo poboljšati postojeću Strategiju nacionalne bezbednosti Republike Srbije i delatnosti koje iz nje proizlaze.
 
photoFOTOGALERIJA