Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.11.2017.

Vlada Republike će nastaviti da pomaže odbrambenu industriju Srbije



Ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio je danas privredno društvo „Prva iskra – namenska proizvodnja“ u Bariču. Nakon sastanka sa rukovodstvom i predstavnicima sindikata te kompanije, ministar Vulin obišao je obnovljene i rekonstruisane proizvodne pogone tog privrednog društva.
 
Tom prilikom, ministar Vulin je istakao da je „Prva iskra“ u Bariču jedan od primera zašto je odbrambena industrija Srbije toliko važna vladi Republike Srbije, zašto je toliko važna čitavom našem društvu i, naravno, Vojsci Srbije.
 
- Ulaganjem u nove proizvodne kapacitete od milion i petsto hiljada evra, „Prva iskra“ Barič je obezbedila da će joj godišnji promet porasti za čitavih dva miliona evra godišnje i da će moći da zaposli i nove radnike. Ove godine odbrambena industrija Srbije i SDPR su već do sada ugovorili 405 miliona američkih dolara vrednosti novog izvoza, a starih i već dogovorenih poslova imaju u vrednosti od čitavih 687 miliona dolara. Odbrambena industrija Srbije je važan deo naše privrede, baš kao što je i važan deo Vojske Srbije. Zahvaljujući ovakvoj politici i zahvaljujući politici koju je vodio predsednik Vučić još kao predsednik Vlade, kada je prvi prepoznao značaj i važnost odbrambene industrije Srbije, obezbedio državni novac da se uloži u odbrambenu industriju Srbije, možemo da kažemo da imamo granu privrede koja postaje sve značajnija i sve važnija i koja donosi sve veća sredstva. Ali ne donosi samo sredstva, donosi i nove tehnologije, a samim tim i zapošljava one koji su najobrazovaniji i najmlađi, one koji su nam svakako i najpotrebniji – naglasio je ministar Vulin.
 
Vojska Srbije, prema njegovim rečima, kao jedan od svojih prioriteta ima razvoj odbrambene industrije Srbije, jer zahvaljujući njenom postojanju i njenom radu mi možemo da imamo odbrambene sisteme, možemo da imamo oružje, možemo da imamo eksplozive i sve ono što nam je potrebno po prioritetu i po najnižim mogućim cenama i na taj način smo u stanju da opremamo našu vojsku sa daleko manje novca nego što to može da uradi bilo ko.
 
- Vlada Republike će nastaviti da pomaže odbrambenu industriju Srbije, prepoznajući njen značaj i njenu važnost i nikako neće napustiti vlasništvo u odbrambenoj industriji Srbije. Zakon koji ćemo doneti omogućiće da investitor do nivoa do 49 procenata uloži novac, donese nam tržište i tehnologiju, ali kontrolu nad odbrambenom industrijom Srbije zadržaće Vlada Republike Srbije iz prostog razloga što je ovo strateška grana i nešto što je beskrajno važno i za novac ali i važno Vojsci Srbije – zaključio je ministar Vulin.
 
Nakon obilaska, direktor „Prve iskre“ Stanoje Biočanin istakao je da je, posle dužeg vremena, ta kompanija vratila svoju prvobitnu namenu, a to je da se bavi isključivo proizvodnjom brizantnih eksploziva za potrebe Vojske Srbije i za proizvođače privrednih eksploziva.
 
- Kompanija je zahvaljujući transferu tehnologija i ekstraprofitu koji je ostvarila time, sav taj profit uložila u obnovu kapaciteta i fabrika je sada potpuno zanovila kapacitete na zadovoljstvo ostalih fabrika namenske industrije, a 80 odsto naših kapaciteta je orijentisano ka izvozu – naglasio je direktor Biočanin i istakao da je to preduzeće socijalno odgovorno i orijentisano ka rešavanju stambenih problema svojih zaposlenih.
 
Tokom današnje posete fabrici u Bariču, ministar Vulin obišao je Sušnicu brizantnih eksploziva, pogon za Sejanje eksploziva, kao i pogon za preradu višekomponentnih smeša delaborisanih eksploziva. 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
14.11.2017
mp4 (201,97 MB)
Izjava ministra Vulina
14.11.2017
mp4 (132,2 MB)
Izjava Stanoja Biočanina
14.11.2017
mp4 (182,3 MB)
Poseta