Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.11.2017.

Poseta delegacije izraelskog Memorijalnog centra Vojnom arhivu




Predstavnici Memorijalnog centra „Jad Vašem“ iz Jerusalima, borave od 12. do 16. novembra u radnoj poseti Vojnom arhivu radi sagledavanja realizacije i dalje implementacije poslova utvrđenih Međunarodnim sporazumom između te dve institucije.

U delegaciji gostiju su Sara Pećanac, direktorka Odeljenja za konzervaciju i digitalizaciju i Maša Jonin, direktorka Odseka za arhivsku nabavku Memorijalnog centra, dok domaćine predstavljaju direktor Vojnog arhiva kapetan bojnog broda Goran Petrović i njegov pomoćnik potpukovnik Duško Milojević sa saradnicima.

Tokom istraživanja, koje, na osnovu Sporazuma, traje tri do četiri godine, predstavnicima Memorijalnog centra omogućen je pristup i skeniranje arhivske građe koja se odnosi na Holokaust na prostorima bivše Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata, sa težištem na dokumentima.

- Reč je o obimnoj i relevantoj istorijskoj građi, od čega je deo već skeniran, dok će ostatak obrađivati istraživači Memorijalnog centra „Jad Vašem“ – kaže direktor Vojnog arhiva kapetan bojnog broda Goran Petrović i objašnjava da je cilj današnje posete i definisanje modaliteta angažovanja istraživača i dinamike procesa koji definiše sporazum.

Pozdraljajući goste, direktor Vojnog arhiva je izrazio zadovoljstvo tokom realizacije Sporazuma i potvrdio da će Vojni arhiv biti pouzdan partner izraelskim prijateljima.

Gosti iz Memorijalnog centra „Jad  Vašem“ istakli su da su veoma zadovoljni realizacijom istraživanja i da se nadaju da će prikupljena istraživačka građa pomoći da se „popune istorijske rupe“ i sklopi celovita slika Holokausta, velikog stradanja jevrejskog naroda krajem prve polovine prošlog veka.
photoFOTOGALERIJA