Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.11.2017.

Otkrivena spomen-ploča prvom srpskom fotoreporteru Risti Marjanoviću



U holu Doma Vojske Srbije  danas je otkrivena spomen-ploča Risti Marjanoviću, prvom srpskom foto-reporteru, autoru fotografija  neprocenljive dokumentarne vrednosti na kojima su zabeležene snaga i odlučnost Srpske vojske u Balkanskim i Prvom svetskom ratu.

Spomen-ploču su zajednički otkrili menadžer grada Beograda Goran Vesić i članovi porodice Riste Marjanovića.
 
Tom prilikom, Vesić je podsetio da se upravo danas obeležava 99 godina od završetka Velikog rata "u kome je Srbija, kao i uvek bila na pravoj strani", ali je veliku pobedu platila veoma velikom cenom.
 
- Mi smo u tom ratu izgubili 26 procenata stanovništva a od 707 hiljada mobilisanih vojnika Srpske vojske, kući se vratilo 160 hiljada. To je bio demografski udarac od koga se Srbija nikada nije oporavila - istakao je gradski menadžer i dodao da ta velika pobeda ne bi bila sačuvana i ne bi se danas toliko mnogo o njoj znalo da nije bilo Riste Marjanovića.

Vesić je dodao da je upravo Marjanović kao fotograf ovekovečio velike pobede na Ceru i Kolubari, povlačenje srpske vojske preko Albanije i sve značajne epopeje Srpske vojske u Prvom svetskom ratu.
 
- Zahvaljujući njegovim fotografijama, u svetu su organizovane akcije pomoći Srpskoj vojsci jer upravo one najbolje svedoče kakvu tragediju je prošao srpski narod.

- Risto Marjanović je nastavio da radi svoj posao i u Drugom svetskom ratu kada je odbio da sarađuje sa Nemcima 1941. godine, da bi tri godine kasnije našem sećanju podario fotografije oslobođenja Beograda. Mnoge njegove fotografije su danas izložene a da nije bilo njih verovatno ne bismo znali mnoge detalje iz te herojske borbe Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske koja je završila oslobođenjem našeg glavnog grada 20. oktobra 1944 godine - rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

On je zaključio kako nas i danas fotografije tog autora uče da u budućnosti nikada ne treba da dovodimo svoju zemlju u situaciju da bude razarana i da bude žrtva sukoba velikih svetskih sila te su zato fotografije Riste Marjanovića značajne i zbog toga je veoma važno što je Vojska Srbije sa gradom Beogradom donela odluku da na ovaj način čuva uspomenu na njega.
 
Pred izbijanje Prvog balkanskog rata 1912.godine, Rista Marjanović je radio kao urednik za ilustracije američkog lista Njujork Herald za Evropu. Na front odlazi kao ratni izveštač srpske Vrhovne komande gde je beležio snimke i izveštaje sa bojišta koje objavljuju Evropske novine.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
11.11.2017
mp4 (88 MB)
Goran Vesić
11.11.2017
mp4 (20,12 MB)
Otkrivanje spomen-ploče