Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.11.2017.

Ministar odbrane sa načelnikom Generalštaba Rumunije




Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Rumunije generalom Nikolae-Jonel Ćiukom o mogućnostima unapređenja saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane, kao i o bezbednosnim izazovima današnjice sa naglaskom na migrantskoj krizi.

Ministar Vulin je istakao da Srbi i Rumuni imaju dobre odnose koji su zasnovani na tradicionalno prijateljskim vezama i međusobnom razumevanju i smatraju se „modelom dobrosusedstva“, što predstavlja odličnu osnovu za dalje jačanje sveukupne saradnje. Stoga su se sagovornici saglasili da saradnja u oblasti odbrane može da se okarakteriše kao razvijena, mada postoji prostor za njeno kvalitativno i kvantitativano unapređenje čemu, pored razgovora na najvišem nivou, značajno doprinosi i realizacija zajedničkih vežbi.

Kako bi se odnosi dve zemlje u oblasti odbrane što uspešnije razvijali, ministar Vulin je uputio i poziv ministru odbrane Rumunije da poseti Srbiju.

Tema sastanka bili su i bezbednosni izazovi, rizici i pretnje u vidu terorizma, kao i migrantska kriza koja narušava regionalnu stabilnost te, naglasili su Vulin i Điuka, predstavlja i podstrek za još bližu saradnju obaveštajnih i bezbednosnih službi dveju zemalja i povezivanje svih zemalja regiona.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da je briga o mogućem intenziviranju priliva migranata preko Crnog mora zajednička briga regiona, čiji izazovi mogu da budu rešavani isključivo zajedničkim naporima i snagama. On je podvukao da je od početka ove godine u Srbiju ušlo više od 100.000 migranata od kojih se 4000 i dalje nalazi na teritoriji Srbije. Zajedničke snage Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, koje broje više od 2000 pripadnika i koje su angažovane na obezbeđivanju državne granice prema Bugarskoj i Makedoniji, sprečile su ilegalni prelaz gotovo 22.000 ilegalnih  migranta, kao i  135 pokušaja krijumčarenja.

Ministar Vulin izrazio je zahvalnost pripadnicima rumunskog kontingenta KFOR na profesionalnom angažovanju i doprinosu bezbednosti na Kosovu i Metohiji, istakavši da ceni što je Rumunija, i pored ogromnih pritisaka, zadržala stav o nepriznavanju takozvane države Kosovo.

Tokom zvanične posete Republici Srbiji, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rumunije general Nikolae-Jonel Ćiuka se ranije danas susreo i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.11.2017
mp4 (72,28 MB)
Sastanak