Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.10.2017.

Unapređenje saradnje s Ujedinjenim Kraljevstvom



Državni sekretar Aleksandar Živković primio je komandanta Prve divizije Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske general-majora Ralfa Vudisa.
 
Državni sekretar Živković upoznao je sagovornika sa aktivnostima koje Ministarstvo odbrane realizuje u funkciji podrške ostvarivanju spoljnopolitičkih ciljeva Republike Srbije. Istakao je da Srbija politiku odbrane bazira na vojnoj neutralnosti, ostvarujući saradnju sa partnerima i na Istoku i na Zapadu. On je naglasio i značaj regionalne saradnje, istakavši da je ekonomski prosperitet uslov za mir i stabilnost u regionu.
 
Kao posebno značajno Živković je izdvojio činjenicu da je trenutno stanje odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Srbije u oblasti odbrane najbolji deo ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje.
 
Sagovornici su konstatovali da je važan indikator kvalitativnog i kvantitativnog unapređenja saradnje u oblasti odbrane to što je ove godine po prvi put potpisan Plan bilateralne vojne saradnje, sa značajnim brojem aktivnosti i proširenim oblastima saradnje.
 
Razmenjeni su stavovi o modalitetima i perspektivama saradnje u oblasti odbrane u narednom periodu, sa posebnim akcentom na zajedničku obuku i vežbovne aktivnosti.
 
photoFOTOGALERIJA