Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.10.2017.

Uskoro monografija o spomen-sobama



U Aneks sali Doma garde u Topčideru danas je održan radni sastanak u vezi izrade monografije o spomen-sobama u Ministarstvu odbrane, a čija promocija je planirana za 11. novembar 2018. godine, kada se proslavlja Dan primirja u Prvom svetskom ratu i ujedno 100 godina od završetka tog sukoba.

Pozdravljajući prisutne, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković podsetio je da osvetljavanje jednog dela tradicije i vojne istorije na ovim prostorima ujedno i osvetljavanje dela istorije celog naroda i države.

Načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane u Sektru za ljudske resurse pukovnik Slađan Ristić istako je da se Ministarstvo odbrane aktivno uključilo u obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata, te da je monografija, čija izrada je planirana za ovu godinu, kruna tog procesa.

- Monografija, koja bi bila posvećena spomen-sobama, obuhvatala bi istoriju vojnih tradicija od 1804. godine do kraja Prvog svetskog rata. Monografija bi se radila kao jedno delo, s težištem na novovekovnoj vojnoj istoriji, rekao je pukovnik Ristić,  naglasivši da bi monografiju pratio i dokumentarni film u kome bi svaka od 30 spomen-soba, koliko ih ima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, našla svoje mesto.

Direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica S. Karapandžin naglasio je da će monografija biti samo početak sveobuhvatnog uređenja srpskih vojnih tradicija uz ravnopravan odnos prema svim periodima srpske vojne istorije.

- Predlažem da ova monografija i sve naredne koje budemo objavljivali budu jedinstvena edicija pod nazivom „Kultura sećanja“. Na taj način bi i idejno i tehnički s ovom monografijom bile povezane i sve buduće koje će se raditi, rekao je pukovnik Karapandžin ističući da je sada prikupljanje i sređivanje arhivske građe težišni posao.

Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić predstavila je primer dobre saradnje između Vojske i gradskog arhiva prezentujući spomen-postavku iz centra za obuku Kopnene vojske u Požarevcu „Dva veka vojske u Braničevu“ koja je postala deo turističke ponude tog grada.

Nakon diskusije svih učesnika, državni sekretar Živković zaključio je da „Veliki rat zavređuje ne samo prmeren način završetka obeležavanja njegove stogodišnjice već i da spreči reviziju istorijskih činjenica“. Monografija će, istakao je on, dati pokretačku snagu i pružiti uslove za otpočinjanje projekta od nacionalnog značaja na trajnom uređenju vrednovanja, čuvanja i razvijanja nacionalnih vojnih tradicija.

Sastanku su prisustvovali predstavnici komandi, jedinica i ustanova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici lokalnih samouprava, instituta i arhiva.