Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.10.2017.

Poslednji tematski dan na Sajmu knjiga



Subota na Sajmu knjiga bila je prilika da se na štandu Ministarstva odbrane i Medija centra „Odbrana“ predstave tri knjige: „Rani i odloženi zdravstveni efekti  osiromašenog uranijuma“ prof. dr Mirjane Žunić, lekara u Kliničkom centru Srbije i predavača po pozivu Vojno medicinske akademije, „Srpska afrikijada“, zbornik kulturne povesti naše vojske u severnoj Africi tokom Prvog svetskog rata i „Put u Sarajevo“, britanskog istoričara Džona Rola.
 
Mirjana Sandić, urednica ovih izdanja, rekla je da problem osiromašenog uranijuma tek postaje prisutan kao tema u svetu a naročito kod nas: „Zbog upotrebe ove municije u Iraku i na Balkanu, ova je knjiga mogla nositi naziv i &39;4h4 &39;, jer je ova municija upotrebljena najmanje četiri puta u četiri ratna sukoba. Izvesno je da je na sceni tihi ubica, trojanski konj nuklearnog rata.“
 
Izražavajući zahvalnost autoru i izdavaču na hrabrosti da uđu u ovu temu koju po njemu prati dugogodišnje prikrivanje, akademik Ljubiša Rakić je rekao i da se predugo  smatralo da su posledice bombardovanja ovom municijom lokalne, što nije tačno:
„Efekti koje profesor Žunić ovde dokazuje imaju dva momenta – neposredan i onaj dugotrajni, na velikoj distanci. Posle Zalivskog i balkanskih ratova, nivo radijacije je bio povećan na velikim razdaljinama. Osiromašeni uranijum nema trenutnih velikih posledica kao u Hirošimi i Nagasakiju, ali njegove male doze, koje su svugde, vrše promene na živim organizmima, i njihovi efekti se višestrko umnožavaju u budućnosti. Mi se moramo okrenuti budućnosti, i nauka treba da da odgovor na to kako se zaštititi. Naravno, tabloidni pristup ovom problemu nije dobar, samo naučni dolazi u obzir.“
 
Dr Đuro Koruga, drugi recenzent knjige koja je nastajala sedam godina, rekao je da je njena okosnica razmatranje efekta koji je još 1972. godine uočio kanadski stručnjak Ted Hau: „Male doze na duži rok imaju veći efekat. Istovremeno, to je ono oko čega se lome koplja kad je reč o osiromašenom uranijumu. Posledice se moraju meriti, a tema je tim bitnija što se danas ne mogu isključiti lokalni nuklearni ratovi manjeg intenziteta.“
 
Zoran Hamović, direktor i urednik izdavačke kuće „Klio“ sa kojom je „Odbrana“ izdala druge dve predstavljene knjige rekao je da su „Srpska afrikijada“ i „Put u Sarajevo“ vraćanje u sećanje onog što je za srpsku kulturu veoma važno, ali i pokušaj da se razbistri naš odnos prema prošlosti:
 
„U severnoj Africi, naročito oko Bizerte, se nakon povlačenja našlo 60 000 naših zemljaka. Oni su tamo pokazali kako jedna takva i tolika vojska može da funkcioniše i da jedan težak trenutak pretvori u ne samo fizičko već i duhovno ozdravljenje koje ih je kasnije odvelo do blistave pobede. Jer, u Bizerti je bilo simfonijskih orkestara, pesnika, slikara, postojala je živa kulturna delatnost koja je vratila ljude sa ozdravljenim identitetom. Naši ljudi tamo su na nultoj poziciji rekli &39;ne, mi i dalje postojimo&39;. I vratili se. To je &39;Srpska afrikijada&39;, svedočanstvo o tome.“

Predstavljajući treću knjigu, „Put u Sarajevo“, Hamović je naglasio da je reč o esejima velikog istoričara Džona Rola u kojima on još jednom dokazuje ko je odgovoran za izbijanje Prvog svetskog rata i odgovara na sve pokušaje istorijskog revizionizma u savremene političke svrhe.
 
Dokumentarni film „Vojnogeografski institut kroz tri veka“, „Ratna beležnica 126. brigade VOJIN“ i polučasovni film „Zastava film u 2016“  prikazani su kao deo serijala Savremene produkcije „Zastava filma“ pretposlednjeg dana Sajma.

Današnji sajamski dan na štandu Ministarstva odbrane i MC „Odbrana“ završen je tribinom pod nazivom „Vojna etika - zapisi o ljudima i knjigama“ čiji su učesnici bili predavač etike na Filozofskom fakultetu u Beogradu, dr Jovan Babić, pukovnik u penziji Borislav Grozdić,  direktor MC „Odbrana“ pukovnik Stevica Karapandžin, načelnik Odseka za moral, kulturu i tradiciju Vojske Srbije, pukovnik Srećko Kuzmanović i dr Aleksandar Stevanović sa Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu. 
 
Pročitajte: Hronika Sajma knjiga, 6. dan
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
28.10.2017
mp4 (140,39 MB)
Poslednji tematski dan na Sajmu knjiga