Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.10.2017.

Vojnu neutralnost brani jaka vojska



Ministar odbrane Aleksandar Vulin učestvovao je danas na tribini „Vojna neutralnost“, koju je organizovao Medija centar „Odbrana“ na svom štandu Beogradskog sajma na Međunarodnom sajmu knjiga. 

Na tribini su, takođe, učestvovali i v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović, pomoćnik ministra spoljnih poslova ambasador Branimir Filipović, profesor dr Branko Rakić sa Pravnog fakulteta, a moderator tribine bio je kapetan Aleksandar Petrović.

Ministar Vulin je, tom prilikom, izjavio da je politika vojne neutralnosti trajno i temeljno opredeljenje države Srbije.

- Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant vojske Aleksandar Vučić veoma temeljno radi da se naša vojna neutralnost razume i prihvati na svim tačkama sveta. I za takvu politiku mi imamo poštovanje, ali da bi takva politika bila moguća, potrebno je da imamo snažnu vojsku, potrebno je da imamo vojsku koja je snažan odvraćajući faktor i za koga svi razumeju i znaju da se ne isplati napadati Srbiju, i da bi cena agresije na Srbiju i na njenu vojsku bila jednostavno previsoka  - naglasio je ministar Vulin.

Upravo zbog toga, prema rečima ministra odbrane, državno rukovodstvo Srbije, na čelu sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem intenzivno radi na poboljšanju materijalnog položaja pripadnika Vojske Srbije.

- Očekujem, ne samo povećanje plata, ne samo povećavanje dnevnica, ne samo povećavanje materijalnih nadoknada, već i, vrlo brzo, izlazak sa projektom masovne stambene izgradnje, koja će za sve pripadnike bezbednosnog sektora omogućiti da imaju krov nad glavom i da njihove porodice budu zbrinute i sigurne, a onda će i oni biti i sigurni i zbrinuti i ponosni. Srbija ima kao svoj cilj, kao svoju politiku i kao svoje trajno opredeljenje, politiku vojne neutralnosti i za to joj je potrebna snažna, organizovana i zadovoljna vojska – poručio je ministar Vulin.

Medija centar „Odbrana“ na svom štandu svakog dana tokom trajanja Sajma knjiga, u 18 časova, organizuje tribine na aktuelne teme odbrane i bezbednosti. Od 13 časova prikazuju se filmovi VFC „Zastava film“, od 16 časova su sajamske promocije novih izdanja, a od 17 časova druženje sa autorima i potpisivanje knjiga.

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.10.2017
mp4 (54,13 MB)
Izjava ministra odbrane
27.10.2017
mp4 (61,05 MB)
Tribina o vojnoj neutralnosti