Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.10.2017.

Ministar Vulin na promociji knjige „Srbi, američki ratni heroji“



Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas promociji knjige „Srbi, američki ratni heroji“ Dušana Babca u izdanju Medija centra „Odbrana“ na Međunarodnom sajmu knjiga.
 
Tom prilikom, o knjizi su, govorili istoričar Mile Bjelajac, Dragana Marković, urednik izdanja u MC „Odbrana“, kao i sam autor.
 
Recenzent tog dela, istoričar Mile Bjelajac, ukazujući na istorijski značaj Babčeve knjige za svetsku vojnu istoriju, naglasio je da je u njoj dat i svojevrsan osvrt kako na migracije naroda sa ovih prostora tako i na prostore Sjedinjenih Američkih Država. On je naveo,  da su mnogi Amerikanci srpskog porekla imali istaknute karijere u vojsci, posebno izdvajajući primer pukovnika Nikole Stepanovića, koji je imao sjajnu karijeru i kao advokat i kao vojni komandant i koga je predsednik Dvajt Ajzenhauer imenovao za člana diplomatskog tima SAD u Ujedinjenim nacijama.
 
Govoreći o ideji za nastanak knjige, autor Dušan Babac je istakao da je želeo da brojni ratni podvizi, sudbine i odlikovanja oficira i vojnika srpskog porekla koji su proglašeni za ratne heroje, ne padnu u zaborav, kako kod nas, tako i širom sveta, pa je knjiga, stoga štampana dvojezično - na srpskom i engleskom jeziku.
 
Tokom današnje posete Sajmu knjiga, ministar Vulin, prisustvovao je i promociji knjige „Zaboravljeni admiral ser Ernest Trubridž, izvodi iz dnevnika 1915.-1919.“, priređivača Danila Šarenca, suizdanje Ministarstva odbrane, Radio Televizije Srbije i ambasade Velike Britanije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.10.2017
mp4 (104,91 MB)
Ministar Vulin na promocij knjige „Srbi, američki ratni heroji“