Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.10.2017.

Knjige o Ratničkom domu, autentični dokumentarci i koncept civilne odbrane



Četvrti dan mećunarodnog Sajma knjiga na štandu Ministarstva odbrane i Medija centra „Odbrana“ obeležile su promocije dve knjige o Domu Vojske Srbije koje su čekale 12 godina na objavljivanje.

Govoreći o fotomonografiji „Ratnički dom“, autora Veljka Đurića i Nikole Marića, koja kroz fotografiju obrađuje 85 godina istorije ovog zdanja na Trgu republike, danas poznatog kao Dom Vojske Srbije, urednica knjige Mirjana Sandić je podsetila da je srpska kultura, u svim decenijama njegovog postojanja, tu našla još jedno utočište.

„Ideja je bila da se napravi jedan dom koji će biti na korist svima, a posebno veteranima i njihovim porodicama, kako onima koji bi iz unutrašnjosti došli u Beograd, tako i njihovoj deci koja bi došla na školovanje. Dom je, prema početnoj zamisli, bio posebno namenjen onim zanemoćalim ratnicima o kojima nije imao više ko da brine“, rekao je Nikola Marić, jedan od dvojice autora ove knjige koji je ukratko predstavio istoriju tog zdanja.

Drugi autor, Veljko Đurić, naglasio je da u radu na knjizi nije tekst bio problem, već šta odabrati od više od 600 fotografija: „Listajući knjigu, videćete istoriju ovog grada. Mislim da knjiga ima značaj i na jednom širem planu, jer većina naših znamenitih građevina još nema ovakvo delo.“

Istoričar Mile Bjelajac, recenzent druge predstavljene knjige, tematske bibliografije radova objavljivanih u časopisu „Ratnik“, izvanrednog glasila koje je izgrađivalo srpsku vojnu misao, podsetio je na vreme kad je ovaj list bio pokrenut, 1879. Godine, naglasivši da su izdanja poput, najpre „Vojina“ a potom „Ratnika“, učinila srpsku vojsku vrlo modernom.

Autor te bibliografije, dr Miloje Pršić, objasnio je zašto se upustio u taj obiman posao: „Ratnik je časopis sa sadržajem bisernog izraza, nacionalnog rečnika, u kome su objavljivani radovi iz 78 zemalja sveta, a među autorima našli su se generali i akademici. Dovoljno je pomenuti jednog Stanoja Stanojevića koji je u njemu objavio mnogo radova. List je stalno pratio razvoj rodova, naoružanja, ratove u svetu. Samim tim, on mora biti nezaobilazno štivo za istoriju ratovanja.“

Priču o žrtvi sedmorice italijanskih mladića, baštinika Garibaldijevih ideja i shvatanja slobode, koji su zajedno sa Srbima koji su se uputili u svoju domovinu da se priključe njenoj odbrani, stigli do Grčke i potom u Srbiju gde su 20. avgusta njih petorica poginula na Drini, u bici za Cer, ekranizovao je reditelj Nikola Lorencin.

Dokumentarac Vojnofilmskog centra „Zastava film“ je, zajedno sa filmom o Cerskoj bici, tematski potpuno zaokruženo, prikazan danas na Sajmu knjiga.

O civilnoj odbrani, temi koja poslednjih meseci privlači veliku pažnju javnosti, večeras su na štandu Ministarstva odbrane i MC „Odbrana“, u okviru tribine pod nazivom „Civilna odbrana - od zakona do udžbenika“, govorili načelnik Uprave za obaveze odbrane pukovnik Dragan Kotarlić, nekadašnji šef Civilne odbrane i zaštite, pukovnik u penziji Miodrag Savić, predstavnik Organizacije rezervnih vojnih starešina, profesor dr Risto Prentović i koordinator Programa za delovanje u nesrećama Crvenog krsta Đula Lošonc.

Pročitajte: Hronika Sajma knjiga, 4. dan
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
26.10.2017
mp4 (64,16 MB)
Četvrti dan na Sajmu knjiga