Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.10.2017.

Na Sajmu knjiga o bezbednosnim temama



Trećeg dana Sajma, u sali „Borislav Pekić“, za ljubitelje bezbednosnih tema predstavljena su dva nova izdanja MC „Odbrana“, knjige koje potpisuju penzionisani generali: „Enigma i rat u Jugoslaviji“ Svetka Kovača i „Strategija nacionalne bezbednosti u teoriji i praksi“ Branka Krge.
 
Ivan Mijatović, recenzent prve knjige, podsetio je na to da nema mnogo dela u nas koja se sa tolikom autoritativnošću bave navedenim temama, naglasivši da je posebna vrednost knjige to što se bavi upotrebom Enigme na prostoru bivše Jugoslavije i njenom posleratnom sudbinom.
 
Autor knjige Svetko Kovač naglasio je da ima dosta knjiga o čuvenoj kriptografskoj mašini, ali da se ova od njih razlikuje u tri tačke:
 
„Najpre, istorija Enigme se posmatra iz ugla službi bezbednosti i njihovih sukoba. Zatim, kako je Enigma uticala na jugoslovensko ratište. Na primer, kada su Britanci 1941. godine razbili šifru za Jugoslaviju, počeli su da prate tu situaciju ali iz ugla zaštite svojih interesa i operacija u Grčkoj i Severnoj Africi. Tražili su od četnika Draže Mihajlovića da presecaju saobraćajnice kako bi se usporilo snabdevanje Romelove   armije  u Severnoj Africi. S tim u vezi, treba znati da se uticaj Enigme od 1943. godine menja -  nacisti gube velike bitke na teritoriji SSSR, a Hitler počinje da veruje da će se saveznici iskrcati na Balkan, što Britanci korišćenjem Enigme podstiču kao uverenje, iako tog plana nije bilo. Treće, zanimljiva je sudbina ovih aparata kod nas posle rata – u Jugoslaviji ih je preostalo sedam, od čega se tri pokazuju a četiri su u delovima.“  Publika je mogla videti kako se ova mašina upotrebljavala.
 
Branko Krga, autor knjige „Strategija nacionalne bezbednosti u teoriji i praksi“  izjavio je da ga je sve što je radio na raznim dužnostima koje je obavljao tokom karijere vodilo ka jednom ontološkom pitanju – šta je suštinsko za stvaranje bezbednog okruženja: „Zaključio sam da je to nacionalna bezbednost. Ukoliko samo pogledate čak i one zemlje koje su se udružile u šire organizacije i saveze, videćete da su događaji poslednjih godina i njih naveli da se same za sebe bave vlastitom bezbednošću. Ovo je naročito pokazala aktuelna migrantska kriza. Zato mislim da je nacionalna bezbednost ključ koji treba afirmisati.“
 
„Posebna vrednost knjige je to što je autor poredeći strategije ukazao i na bolja rešenja, na ono što treba doraditi. Zaključci su ta vrednost  što dodaje težinu, jer samo njihovim čitanjem se može doći do bitnih saznanja o problemu nacionalne bezbednosti“, rekao je o knjizi njen drugi recenzent, akademik Siniša Borović, zaključivši da ta knjiga treba da bude obavezna literatura visokoškolskih studija ne samo na fakultetima bezbednosti već i na ekonomiji.
 
Kao i prethodnih dana, tematski su povezana predstavljena izdanja knjiga MC „Odbrana“ i teme tribina. Učesnici današnje tribine pod nazivom „Savremeni bezbednosni izazovi – u knjigama i stvarnosti“ su bili autori predstavljenih knjiga Branko Krga i Svetko Kovač, Andreja Savić, dr Elizabeta Ristanović iz Instituta za mikrobiologiju VMA, Dragan Mladenović iz Uprave za telekomunikacije i informatičku podršku Ministarstva odbrane, i akademik Siniša Borović.
 
Vojno filmski centar „Zastava film“ se danas predstavio sa šest filmova: „Vežba Jedinstvo 83“, „Vojska Srbije u 2016.“, „Istorija vojne industrije“, „Šest priča sa Sinaja“, „Srbikon“ i „U poseti našim mirovnjacima u Centralnoafričkoj Republici“ , koji su prikazani u sklopu ciklusa „Vojska kroz vreme“.
 
Među brojnim drugim posetiocima 62. Međunarodnog sajma knjiga, štand Ministarstva odbrane i Medija centra „Odbrana“ danas su obišli i vojni izaslanici Kine, Grčke, Poljske, Švajcarske, Mađarske i Ukrajine, koji su imali priliku da od direktora MC „Odbrana“ pukovnika Stevica Karapandžina čuju detaljnije o knjigama koje čine udarnu ponudu za čitalačku publiku ove godine.

Pročitajte: Hronika Sajma knjiga, 3. dan
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.10.2017
mp4 (54,39 MB)
Treći dan na Sajmu knjiga