Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.10.2017.

Ministar Vulin dodelio spomen medalje italijanskim generalima



Tokom današnjeg boravka u Rimu, u okviru zvanične posete Italiji, ministar odbrane Aleksandar Vulin uručio je u ambasadi Republike Srbije vojne spomen-medalje za doprinos sistemu odbrane Republike Srbije trojici generala italijanske vojske, koji su svojim angažovanjem doprineli unapređenju razumevanja i sigurnosti za građane Kosova i Metohije.

Medalje za doprinos tokom svog mandata u KFOR ministar Vulin je uručio prethodnom komandantu KFOR general-majoru Guljermu Luiđiju Miljeti, general-potpukovniku (u penziji) Mauru Del Vekiu i general-potpukovniku (u penziji) Marku Bertoliniju, i tom priliko istako da mu je veliko zadovoljstvo što, u ime srpskog naroda, ima priliku da se zahvali ljudima koji su nas iskreno voleli.

- Mogli smo da se vratimo u daleku prošlost, mogli smo da govorimo o odnosima naših armija,  mogli smo i ovde da vam se zahvalimo za evakuaciju u Prvom svetskom ratu, mogli smo o svemu tome da govorimao, a mi ćemo govoriti o vremenu koga se sećamo, o vremenu u kojem još uvek živimo. Danas želimo da vam se zahvalimo, a ne da čekamo da vam se zahvali istorija. Istorija ne treba da prođe da bismo znali ko su nam bili prijatelji u najtežim trenucima. Srbi na Kosovu i Metohiji su uvek znali da tamo gde je italijanska vojska, imaće i pravdu, i razumevanje, i zaštitu. Znate, srpska himna počinje rečima Bože pravde, mi smo samo tražili pravdu, od vaših smo je vojnika uvek imali. I kada je 2004. godine gorelo Kosovo i Metohija, kada su uspomene našeg naroda, naše prošlosti, naša budućnost, naše najznačajnije crkve i manastiri bili brutalno paljeni i rušeni, bili smo sigurni da tamo gde je italijanska vojska neće izgoreti ni jedna crkva, i nije izgorela.Visoki Dečani koji su svetinja za moj narod, zahvaljujući vama, proteklih nekoliko godina nisu ni jednom napadnuti, jer to vi niste dozvolili. Sada kada više ne komandujete na KiM, mogu da vam kažem, uvek smo znali da razumete našu patnju i naš bol i uvek smo znali da ćete nam pomoći i preko dužnosti. 

Ministar Vulin je na kraju naglasio da ne zahvaljuje samo kao ministar odbrane, niti samo kao vojnicima  „ja vam se zahvaljujem kao ljudima koji su u najtežim trenucima za moj narod pokazali da još ima ljudi. Hoću da znate da smo vas uvek cenili i zavoleli. Srbi pamte i dobro i zlo, ne zaboravljamo ni jedno ni drugo. Ovo je naš način da vam kažemo hvala za svako dobro. Hvala vam u ime mog naroda.“
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.10.2017
mp4 (80,47 MB)
Dodela medalja
24.10.2017
mp4 (215,67 MB)
Obraćanje ministra Vulina