Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.10.2017.

Od nagrađivanih filmova do retkih dela o Prvom svetskom ratu



Kao i prethodnih godina, Ministarstvo odbrane i Medija centar „Odbrana“ su se i ovoga puta priključili najznačajnijoj masovnoj kulturnoj manifestaciji u nas, Sajmu knjiga. Ove godine, pod sloganom „Snaga sablje i pera“, Medija centar učestvuje sa oko 500 izloženih naslova, od toga dvadesetak potpuno novih izdanja.
 
Poseban novitet ovogodišnjeg nastupa Ministarstva odbrane na Sajmu je učešće Vojnofilmskog centra „Zastava film“, koji će predstaviti 20 filmova, i nekoliko epizoda serije „Kad sam bio vojnik“. Publika će imati prilike da vidi dokumentarne filmove koji će svima osvežiti sećanje na brojne događaje koji su potresali svet, velike krize, zločine, ali i na to kako se nekada živelo, kako se služio vojni rok u Jugoslovenskoj Narodnoj Armiji. Posetioci štanda „Odbrane“ će kroz ova dela moći da se upoznaju i sa manje poznatim detaljima savremene istorije, poput učešća u mirovnim misijama, ili delovanja nacista nakon Drugog svetskog rata.
 
Prvog dana Sajma knjiga, publika je mogla videti sedam filmova čiji bi se siže mogao svesti na priče o čudovišnosti ratova, herojstvima pojedinaca, i uzvišenoj ljudskosti koja je gradila onu krhku granicu između patnje i spasa. Prikazani su dokumentarni kratkometražni filmovi: Smrt paora Đurice, Na vez, Biografija Jožefa Šulca, Suza na licu, Toplički ustanak, Voz i Odred mira.
 
MC „Odbrana“ je prvog dana predstavio dva veoma značajna i do sada gotovo nepoznata dela: „Dnevnik iz 1914. generala i ministra vojnog Dušana Stefanovića“ i „Rat Srbije sa Austrougarskom, Nemačkom i Bugarskom 1915. godine“, generala i akademika Živka Pavlovića. Snežana Đokić, urednica oba izdanja, naglasila je da je u oba sulučaja reč o delima koja do sada nisu objavljivana i koja su bila pomalo skrajnuta iz bibliografije Velikog rata.
 
Mira Radojević, profesor istorije Jugoslavije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, istakla je da je reč o jednoj gotovo zaboravljenoj ličnosti čiji je dnevnik njegov priređivač Aleksandar Životić otkrio u Arhivu SANU. Priređivač dnevnika, profesor Životić, objasnio je uzbudljiv put tog dokumenta koji je decenije čekao da bude objavljen.
 
„Ovo je pravi ratni dnevnik, po danima, pun primera nemerljive hrabrosti, stradanja, rasula, ali i dezerterstva, odgovor na pitanje zašto Srbija posle 1914. godine nije nastavila sa ofanzivnim akcijama“, rekla je urednica Snežana Đokić o knjizi „Rat Srbije sa Austrougarskom, Nemačkom i Bugarskom 1915. godine“, čiji su priređivači general-major u penziji Vidosav Kovačević, pukovnik Zoran Jakovljević, a recenzent istoričar Mile Bjelajac.
 
Učešće MC „Odbrana“ na Sajmu knjiga prvog dana završeno je tribinom o sudbini ratnika u istoriji srpskog naroda i kulturi sećanja, čiji  su učesnici bili brigadni general Željko Petrović, komandant Prve brigade Kopnene vojske, istoričari Mile Bjelajac i Aleksandar Životić i penzionisani general-major Vidosav Kovačević.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.10.2017
mp4 (46,8 MB)
Projekcija filmova VFC "Zastava film"
25.10.2017
mp4 (146,4 MB)
Tribina o srpskim ratnicima