Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.10.2017

Odata počast stradalim pripadnicima Crvene armije
Povodom 23. oktobra Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu danas su predstavnici Izaslanstva  odbrane Ruske Federacije u novosadskoj kasarni Rečne flotile „Aleksandar Berić“ obišli grobove šestorice mornara Crvene armije koji su dali svoje živote tokom borbi za oslobođenje grada i čišćenja Dunava od zaostalih mina.

Više od sedam decenija kasarski krug je mesto počivališta šestorice pripadnika Crvene armije, kapetana trećeg ranga Pavela Ivanoviča Denisova (1918-1945.), Grigorija Ivanoviča Pečerskog (1926-1945.), Alekseja Stoljareva (1918-1944.), Vjačaslava Žuka (1926-1944.) i još dvojice neimenovanih pripadnika crvenoarmejske Rečne flotile, Krasnoflotilaca, iznad čijih se grobnica nalaze piramide sa zvezdom petokrakom.
 
Mornari Crvene armije stradali su u operacijama razminiranja Dunava. Poslednji kontakt sa porodicama sahranjenih boraca ostvaren je 1960. godine, a ruski vojni ataše iz ambasade u Beogradu poslednji put je zvanično položio cveće 1966. godine. Ipak, pripadnici Rečne flotile ne prepuštaju zaboravu poginule kolege, pa se na humkama gotovo uvek može videti po koji buket cveća.
 
Pukovnik Vladimir Aleksejevič Kornejenkov i potpukovnik Georgij Viktorovič Kleban položili su cveće na grobove svojih sunarodnika. Venac na grobove Krasnoflotilaca položila je i delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije koju su činili kapetan bojnog broda Andrija Andrić komandant Rečne flotile, pukovnik Dragan Bojić zamenik komandanta Rečne flotile i kapetan bojnog broda Venko Mehandžiski, načelnik Štaba. Pomen ruskim mornarima poginulim za slobodu Novog Sada služio je vojni sveštenik Rečne flotile kapetan Selimir Vagić.
 
- Nije ovo samo tradicija, to je osećaj rusko-srpske duše. Kada je teško Rusiji dolazila je pomoć iz Srbije, kada je teško Srbiji dolazila bi pomoć iz Rusije. Tako je bilo kroz istoriju, nadam se da će tako biti i u budućnosti. Ovakva zajednička spomen obeležja našim borcima koji su u borbi zajednički gubili živote razlog su više da uvek budemo na istoj strani. To je veoma važno kako za ove, tako naročito i za buduće generacije obe zemlje. - rekao je pukovnik Vladimir Aleksejevič Kornejenkov nakon obilaska spomen sobe Rečne flotile i pravoslavnog hrama u krugu kasarne.  
 
                                                                                                                       
           
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
23.10.2017
mp4 (195,67 MB)
polaganje