Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.10.2017.

Ministri Vulin i Šojgu obišli Hram Svetog Save



Ministri odbrane Republike Srbije i Ruske Federacije Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu posetili su danas popodne sa saradnicima hram Svetog Save na Vračaru gde su se susreli sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem.
 
Visoki gost iz Rusije je simbolično postavio kamenčić u deo mozaičke kompozicije koja će krasiti mozaik na kupoli Hrama.
 
Nakon obilaska kripte Hrama Svetog Save, i kratkog programa u izvođenju državnog Akademskog ruskog narodnog hora, patrijarh je ministre informisao o toku radova na izgradnji, i istakao da mu je čast što je u prilici da lično, i u ime Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda, pozdravi visokog gosta iz bratske Rusije u srpskom zavetnom hramu.
 
- Ovim hramom srpski narod želi da se Svetom Savi zahvali i oduži za njegovo veliko delo. Izgradnja je delo našeg naroda ali ne samo njega, već i naših velikih prijatelja, pravoslavnih crkava, među kojima je i Ruska pravoslavna crkva i ruski pravoslavni narod na čelu sa predsednikom Putinom - rekao je patrijarh Irinej i dodao da je, kada je pre nekoliko godina boravio u Srbiji, predsednik Rusije posetio hram u izgradnji i zapitao ga - ko će završiti ovo veliko delo.
 
- Ja sam rekao srpski narod, koliko je u njegovoj moći, milost i blagodat Božija, i vi kao naši prijatelji, ruski narod. Na to je predsednik Putin odgovorio - budet, i hvala Bogu što se lagano ostvaruje najavljena pomoć od bratskog ruskog naroda i u tu pomoć Srpska crkva se i dalje nada, a veliki mozaik će biti prilog i velika pomoć - rekao je srpski patrijarh i podsetio da u izgradnji hrama učestvuje i Grčka pravoslavna crkva i druge pravoslavne crkve, "pa će hram biti delo celog Pravoslavlja".
 
Patrijarh Irinej je istakao da veruje da će nakon odlaska, ministar Šojgu biti tumač naših potreba i potreba oslikavanja ovog Svetog hrama i da je to veliki posao, ali, budući da u njemu učestvuju mnogi, da se nada da će u ne tako dalekom vremenu, on biti uspešno završen.
 
Zahvaljujući na dobrodošlici, ministar odbrane Ruske federacije Sergej Šojgu je rekao da se vidi da je u izgradnju hrama uloženo puno snage i puno duše i da bi želeo da tu bude dosta i ruskog srca i duše, i potvrdio da će se za to založiti. 
 
Ministar Šojgu je srpskom Patrijarhu, za Hram Svetog Save poklonio rusku ikonu Presvete Bogorodice.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.10.2017
mp4 (121,05 MB)
Obilazak hrama Svetog Save