Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.10.2017.

Ministri Vulin i Šojgu položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda



Povodom obeležavanja 73. godišnjice oslobođenja srpske prestonice, ministri odbrane Srbije i Ruske Federacije Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu, danas su, uz državne i vojne počasti, položili vence na Groblje oslobodilaca Beograda i Spomenik sovjetskom vojniku. 
 
Ministar Vulin je u Spomen-knjigu upisao: 
 
"Mir i sloboda bila su dobra i najveće dostojanstvo skromnih, znanih i neznanih boraca, kako srpskih tako i ruskih vojnika za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu. Oni su zajedno postigli velike ciljeve. Zahvaljujući njima održano je tradicionalno prijateljstvo između naša dva naroda. Njihovi ulozi bili su životi. Nas je kroz istoriju, po ko zna koji put, povezala zajednička i preživljena nesreća - Drugi svetski rat.
 
Kultura sećanja nas obavezuje da se večno klanjamo senama boraca za oslobođenje Beograda, a naši putevi neka nas vode u prosperitet i budućnost bez ratova u celom miroljubivom svetu".
 
Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu je napisao:
 
"Sovjetskim i jugoslovenskim vojnicima koji su dali svoje živote u borbi sa fašizmom. Izražavamo duboku zahvalnost bratskom srpskom narodu zbog pažljivog čuvanja naše zajedničke istorije. Uvek ćemo pamtiti pouke iz istorije i zajedno ćemo se boriti protiv pokušaja obnavljanja fašizma u Evropi.
 
Nešto ranije, na Groblje oslobodilaca Beograda vence su položili izaslanik predsednika Republike, predstavnici Ministarstva odbrane, grada Beograda, ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana, kao i predstavnici SUBNOR-a i drugih organizacija posvećenih negovanju  tradicije.  
 
Delegacija ruskih ratnih veterana,  predvođena generalima Mihailom Aleksejevičem Mojsejevim i Viktorom Fedorovičem Ermakovim, položila je vence na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.
 
Posle višednevnih teških borbi, pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pomognuti snagama Crvene armije, oslobodili su 20. oktobra 1944. godine glavni grad Jugoslavije i time okončali četvorogodišnji period okupacije tokom kojeg je stradao veliki broj Beograđana, dok je grad pretrpeo velika razaranja.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.10.2017
mp4 (133,98 MB)
Polaganje