Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.10.2017

Ministar Vulin: Predvideli smo poseban sektor za civilnu odbranuMinistar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas u Domu Vojske Srbije u Beogradu okruglom stolu na temu „Obučavanje građana za odbranu zemlje“, koji je deo nastojanja da se kroz dijalog inicira široka javna rasprava o potrebi edukacije građana za odbranu zemlje i organizovano delovanje u vanrednom i ratnom stanju.
 
Tom prilikom, ministar Vulin istakao je da se odbrana svake zemlje sastoji od civilne odbrane i vojske i da se odbrana svake zemlje zasniva na obučenosti i organizovanosti čitavog stanovništva, ali da je Srbija prestala to da radi već dugi vremenski period i prepušta se slučaju.
 
- Ministarstvo odbrane neće dozvoliti da se takva politika nastavi. Upravo zato u novoj organizacionoj strukturi Ministarstva odbrane predvideli smo poseban sektor za civilnu odbranu, nešto što je ukinuto još davne 2006. godine i nešto što je ukinuto suštinski bez razloga, rekao je ministar odbrane naglasivši da čitavo stanovništvo mora da bude upoznato sa svojom odgovornošću, mora da bude upoznato sa svojim obavezama, ali mora da mu se ponudi odgovarajuće znanje kako bi mogao da štiti i čuva svoju zemlju, da štiti nezavisnost i suverenitet svoje zemlje.
 
- Mi se uvek pripremamo za najgore, mi se uvek pripremamo za rat. To je posao i zadatak i razlog postojanja svake vojske. Ali svaki civil treba da zna šta da radi u slučaju elementarne nepogode, kako da zaštiti sebe, kako da zaštiti svoju porodicu i kako da pomogne onome kome je pomoć potrebna. Zato Ministarstvo odbrane, zajedno sa Ministarstvom prosvete, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom za lokalnu samoupravu, sa Ministarstvom  zdravlja, sa Crvenim krstom traži konkretne načine i konkretne mehanizme kako da omogućimo čitavom stanovništvu da bude uključeno u odbranu svoje zemlje, da bude uključeno u odbranu sebe i svog života, da bude sigurno i sposobno da može da odgovori na svaki izazov bez obzira odakle i zašto on došao. Bila su vremena kada smo to umeli da radimo i kada smo se pripremali za ono što je teško. Nema razloga da to ne radimo ponovo, nema razloga da ne vodimo računa i o sebi i o svojoj zemlji, zaključio je minisatar odbrane.
 
O važnosti obučavanja građana za odbranu zemlje na okruglom stolu govorili su predstavnici Ministrarstva odbrane, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Sektora za vanredne situacije MUP-a i Crvenog krsta.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
12.10.2017
mp4 (196,9 MB)
Izjava ministra Vulina
12.10.2017
mp4 (43,98 MB)
Obraćanje brigadnog generala Jelića
12.10.2017
mp4 (18,67 MB)
Događaj