Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.10.2017.

Pomoćnik ministra za politiku odbrane na sastanku SEDM



V.d. pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Milan Mojsilović učestvovao je na sastanku Procesa saradnje ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope (Southeastern Europe Defense Ministerial Process – SEDM) u Batumiju, Gruzija. Proces saradnje ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope predstavlja značajnu regionalnu inicijativu, imajući u vidu da okuplja najveći broj država iz ovog regiona i poseduje respektabilan institucionalni potencijal. Osnovni ciljevi SEDM su intenziviranje razumevanja i političko-vojne saradnje i doprinos jačanju stabilnosti i bezbednosti u Jugoistočnoj Evropi.
 
U svom obraćanju, Mojsilović je istakao da Republika Srbija ostaje privržena unapređenju saradnje sa ključnim međunarodnim organizacijama u oblasti odbrane i bezbednosti, kao i aktivnom doprinosu u okviru regionalnih foruma za saradnju na prostoru Jugoistočne Evrope. Naglasio je da se u ovom momentu sve države tog dela Evrope suočavaju sa istim ili veoma sličnim izazovima i rizicima, koji pozivaju na zajednički odgovor u njihovom rešavanju.
 
Na sastanku su učestvovali predstavnici 14 zemalja JIE na nivou ministara odnosno pomoćnika ministara odbrane, kao i predstavnici tri međunarodne organizacije.