Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.10.2017.

Načelnik Generalštaba završio posetu našim mirovnjacima u Centralnoafričkoj Republici



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa delegacijom, danas je završio višednevnu posetu pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije angažovanim u misijama UN (MINUSCA) i EU (EUTM RCA) u Centralnoafričkoj Republici.

U drugom delu posete načelnik Generalštaba obišao je Komandu misije MINUSCA u Bangiju gde je razgovarao sa specijalnim predstavnikom Generalnog sekretara UN, ujedno i šefom misije, Parfeom Onangom-Anjangom. Oni su razgovarali o perspektivama mirovnih operacija pod mandatom Ujedinjenih nacija i angažovanju Vojske Srbije u misiji MINUSCA.

General Diković sastao se i sa direktorom podrške misije Milanom Trojanovićem, u logističkoj bazi misije MINUSCA u Aveniji Boganda u Bangiju, sa kojim je razgovarao o mogućnostima unaređenja podrške vojne bolnice nivoa 2 u misiji MINUSCA.

Načelnik Generalštaba obišao je i pripadnike Vojske Srbije angažovane u misiji EU za obuku bezbednosnih snaga (EUTM RCA), koji su stacionirani u bazi „UCATEX“, gde se sastao sa komandantom snaga misije EU general-majorom Fernandom Garsijom Blaskezom. Dvojica generala razgovarali su o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u Centralnoafričkoj Republici, aktivnostima snaga u misiji EUTM RCA, a posebno su analizirali angažovanje našeg medicinskog savetnika i medicinskog tima u ovoj misiji.

U završnom delu posete general Diković razgovarao je danas sa komandantom vojne komponente misije MINUSCA general-majorom Bala Keitom o bezbednosnoj situaciji u Centralnoafričkoj Republici.

Tokom višednevnog boravka u Centralnoafričkoj Republici general Diković je sagledao razmeštaj, red i organizaciju rada u misijama UN i EU u Centralnoafričkoj Republici i angažovanje naših pripadnika u ovim misijama. Na kraju posete, načelnik Generalštaba je ocenio da naši mirovnjaci dosledno izvršavaju sve postavljene zadatke i odao im priznanje na dostojnom predstavljanju Vojske Srbije i Republike Srbije u međunarodnom okruženju. 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
10.10.2017
mp4 (154,36 MB)
Izjava generala LJubiše Dikovića
10.10.2017
mp4 (86,29 MB)
Izjava pukovnika Jadranka Jukića
10.10.2017
mp4 (282,73 MB)
Poseta