Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.09.2017.

Svečanost povodom Dana Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“



Dan Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” obeležen je danas svečanim skupom u Domu Vojske Srbije u Beogradu. Skupu su prisustvovali Radmila Jagodić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za budžet i finansije, general-major Ranko Živak, komandant RV i PVO, general-major Mladen Vuruna, rektor Univerziteta odbrane, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i brojni gosti prijatelji Ansambla.
 
Kapetan bojnog broda Petar Bošković čestitao je slavljenicima 118. godišnjicu postojanja Ansambla i podsetio da je u proteklom periodu „Binički” imao uspone i padove, a da je u jednom trenutku bilo i pitanje njegovog opstanka.
 
- Međutim, oni su svojim upornim radom, muzičkim znanjem, talentom, uspeli da sve to nadomeste. Uprava za odnose sa javnošću im je dala svestranu podršku, a oni su to vratili mnogostruko, ne samo svojim nastupima, kojima su mnogo doprineli da se sistem odbrane prepozna kao kuća kulture i umetnosti, već su pokazali koliko umeju i znaju da na najbolji mogući način prenesu muziku duše, muziku Stanislava Biničkog. Nastojaćemo i dalje da se borimo – poručio je kapetan bojnog broda Petar Bošković i poželeo im da budu i dalje kolektiv kao do sada, da nastupaju na svetskim i domaćim scenama, i da na najbolji način predstavljaju uniformu koju nose i sistem odbrane.
 
U nastavku svečanosti kapetan fregate Svetozar Vasileski, načelnik Ansambla, podsetio je da se praznik proslavlja nekoliko dana ranije, jer će 26. septembra članovi Ansambla učestvovati na „Mokranjčevim danima” u Negotinu, gde će održati prigodan koncert.
 
Načelnik Ansambla podsetio je na istaknut značaj Stanislava Biničkog, tvorca „Marša na Drinu” i Paradnog marša, kompozitora koji se smatra utemeljivačem vojne muzike i  istakao da su ove godine realizovali veliki broj koncerata, koji su bili zapaženi  u stručnoj i široj javnosti. Među značajnim priznanjima koja su dobili, izdvajaju se priznanje za najbolji koncert u 2016. godini koje je Udruženje muzičkih umetnika Srbije dodelilo maestru Pavlu Medakoviću za koncert sa Ansamblom povodom 40 godina njegovog umetničkog rada, te objavljivanje kompakt diska sa autorskom muzikom akademika Ivana Jevtića, koju je izveo Ansambl, a koji je nedavno premijerno predstavljen u Parizu.
 
Na svečanom skupu proglašeni su najistaknutiji muzičari u protekloj sezoni. To su kapetan Aleksandar Jovanović, vojni službenici Sanja Radić, Dragana Miletić i Aleksandar Lučić. Posebno priznanje za volonterski rad u Ansamblu dobila je violinistkinja Mina Ćurčin, a zahvalnicu vojni službenik Vesna Jovanović.
 
Uručene su i zahvalnice ustanovama sa kojima Ansambl uspešno sarađuje. To su, iz sistema odbrane,  Vojno pravobranilaštvo, Banjalučka filharmonija, iz oblasti kulture i emisija „Susretanja” 1. programa Radio Beograda, iz medija. U ime nagrađenih zahvalila se Aleksandra Paladin, autor i voditelj emisije „Susretanja”.
 
Načelnik Uprave za odnose sa javnošću uručio je spomen-medalje za revnosnu službu kapetanu Ivanu Gulicovskom i zastavniku prve klase Predragu Tolomiru, kao i zahvalnicu doajenu Ansambla Momiru Dukiću.
 
U muzičkom delu svečanosti učestvovali su Hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gudački kvartet Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“ i sestre Gobović, Marija i Marina.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
22.09.2017
mp4 (38,8 MB)
Kapetan bojnog broda Petar Bošković
22.09.2017
mp4 (27,12 MB)
Kapetan fregate Svetozar Vasileski
22.09.2017
mp4 (94,73 MB)
Svečanost