Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.09.2017.

Predstavljeno dvojezično izdanje Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325



U beogradskom Domu Vojske Srbije danas je promovisana dvojezična brošura Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Žene, mir, bezbednost u Republici Srbiji (2017 - 2020).
 
Govoreći o značaju efikasnog sprovođenja tog dokumenta, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković istakao je da je brošura, nastala kao proizvod rada radne grupe Vlade a na inicijativu Ministarstva odbrane, doprinela javnoj promociji ciljeva koje je Republika Srbija postavila na planu rodne ravnopravnosti i očuvanja mira i bezbednosti u zemlji i u svetu.
 
–  U procesu ocenjivanja prethodnog Nacionalnog akcionog plana, koji je realizovalo multisektorsko koordinaciono telo, uz stručnu podršku Ministarstva unutrašnjih poslova, visokom ocenom je vrednovana politička rešenost, institucionalna izgrađenost i dostignuća u oblasti rodne ravnopravnosti  u Republici Srbiji – rekao je Živković i izneo podatke uporedne analize zastupljenosti žena i muškaraca u pojedinim institucijama u okviru sistema bezbednosti.
 
Prema tim pokazateljima, zastupljenost žena u sistemu bezbednosti  2010. godine je iznosila 27,4 posto, dok je u junu ove godine procenat žena zaposlenih u ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova, kao i u Bezbednosno-informativnoj agenciji, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Upravi carina i Sektoru za bezbednosnu politiku MIP - 31,32 procenta.
 
–  Takođe, prema podacima iz 2010. godine, zastupljenost žena na rukovodećim komandnim dužnostima u institucijama u sistemu bezbednosti iznosila je 14,47 posto, dok je u junu ove godine 17,47 a taj procenat će u budućnosti rasti, jer se žene sve više upisuju u srednje vojne škole, Vojnu akademiju i ostale ustanove koje školuju kadar za sistem bezbednosti – rekao je državni sekretar Živković i dodao da, zahvaljujući svemu dosad urađenom, danas devojke u Srbiji mogu potpuno ravnopravno s muškarcima da konkurišu i školuju se u svim oblastima vojnog obrazovanja i usavršavanja.
 
O izgradnji partnerstva u sprovođenju antidiskriminacionih mera i politici rodne ravnopravnosti, govorila je Nina Mitić, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
 
Ona je istakla da je sigurna kako je radna grupa potpuno opravdala očekivanja javnosti i da je pred njima izdanje dokumenta koje će poslužiti za primer drugim zemljama za izradu njihovih nacionalnih planova.
 
– Nadamo se će OEBS i u budućnosti nastaviti da podržava sprovođenje NAP-a u Srbiji, baš kao i organizacije civilnog društva i lokalne samouprave. Takođe, očekujemo da će brošura naći brz put do krajnjih korisnika, zahvaljujući efikasnom radu operativnog tela za sprovođenje tog plana, čije je konstituisanje u toku – rekla je Mitićeva i dodala da je za sprovođenje plana potrebno više od reči, dokumenta i opredeljenja, potrebni su istinski motivisani i posvećeni ljudi.
 
Predrag Peruničić, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta, koji je bio predsednik Radne grupe Vlade za izradu Nacionalnog akcionog plana, govoreći o počecima rada Radne grupe, istakao je da mu „nije bilo svejedno“, imajući u vidu veliku odgovornost.
 
–  Tema je veoma važna i osetljiva,  rokovi veoma kratki, a od nas su očekivali kvalitetan tekst. Pred nama je bio i izazov saradnje s civilnim društvom, koji smo uspešno rešili -  rekao je Peruničić koji je istakao da je imao veliku čast i zadovoljstvo da sarađuje s članovima Radne grupe, te da misli da su uradili dobar posao.

On se posebno zahvalio OEBS-u, Kancelariji za saradnju s civilnim društvom, Ministarstvu odbrane, kao nosiocu posla, organizacijama civilnog društva i Fakultetu za bezbednost Univerziteta Union.
 
Ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji, približio je prisutnima partnerstvo Misije OEBS-a u Srbiji sa državnim organima i organizacijama civilnog društva u izradi i sprovođenju NAP-a za primenu Rezolucije 1325 SB UN.
 
On je podsetio da je Rezolucija potvrdila veoma bitnu ulogu žena u sprečavanju i rešavanju konflikata mirovnim pregovorima, izgradnji i očuvanju mira, humanitarnom pristupu i postkonfliktnoj rekonstrukciji.
 
– Lepa koincidencija je da je Srbija prošle nedelje preuzela rotirajuće predsedavanje OEBS-ovim Forumom za bezbednosnu saradnju i tom prilikom ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da će primena ove Rezolucije biti prioritet, a ministar Đorđević sutra putuje u Beč kako bi se obratio zemljama učesnicima OEBS-a,  gde će imati priliku da predstavi rad Srbije na implementaciji Rezolucije – rekao je Ambasador Oricio.
 
U diskusiji na temu „Izazovi sprovođenja NAP-a i kako ih uspešno savladati“, koju je moderirala Zorana Antonijević, predstavnica misije OEBS-a u Srbiji, učestvovali su Stojanka Lekić, članica Radne grupe Vlade i predsednica Komisije za praćenje sprovođenja NAP u Skupštini AP Vojvodine, dr Biljana Stojković, koordinatorka izrade NAP-a iz Ministarstva odbrane, dr Zorica Mršević, predstavnica Instituta za društvena istraživanja i rukovodilac podrupe za izradu NAP-a i potpukovnica mr Svetlana Janković, članica Radne grupe Vlade.
 
Događaju, u organizaciji Ministarstva odbrane, u saradnji s Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom i Misijom OEBS-a u Srbiji, prisustvovali su visoki domaći zvaničnici i članovi Radne grupe Vlade za izradu tog dokumenta, diplomatsko-konzularni predstavnici stranih zemalja u Republici Srbiji sa kojima je ostvarena saradnja u primeni Rezolucije 1325 SB UN, predstavnici međunarodnih organizacija, kao i predstavnici organa državne uprave, lokalne samouprave, akademske zajednice i organizacija civilnog društva.

S obzirom na veliki broj predviđenih aktera za sprovođenje NAP-a u organima državne uprave, jedinicama lokalne samouprave, akademskoj zajednici, medijima i organizacijama civilnog društva, radi efikasnijeg sprovođenja tog plana, i javne promocije sadržaja tog dokumenta, na inicijativu Ministarstva odbrane,  u saradnji sa Radnom grupom Vlade za izradu NAP-a, Misija OEBS-a u Srbiji je realizovala izdavanje dvojezične brošure NAP-a, na srpskom i engleskom jeziku, čijom promocijom i distribucijom do krajnjih korisnika se unapređuje sprovođenje ovog plana i doprinosi javnoj promociji ciljeva NAP-a. 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
12.09.2017
mp4 (186,84 MB)
Obraćanje državnog sekretara Aleksandra Živkovića
12.09.2017
mp4 (34,99 MB)
Promocija