Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.09.2017.

Doprinos evrointegracijama Srbije




„Aktivnosti koje Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preduzimaju nedvosmisleno potvrđuju da Srbija želi da bude pouzdan partner u izgradnji bezbednosti i odbrane. Naši predstavnici uključeni su u rad pregovaračkih grupa za 20 pregovaračkih poglavlja, a pripadnici Vojske Srbije učestvuju u četiri operacije za upravljanje krizama EU. Takođe,  iskazali smo nameru za učešće u borbenoj grupi HELBROC, koju predvodi Republika Grčka, počev od 2020. godine. Kroz proces evrointegracija, Srbija izražava spremnost da izgrađuje kapacitete i sposobnosti sistema nacionalne bezbednosti i odbrane u skladu sa standardima i obavezama koje proizilaze iz Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU “, naglasio je ministar Vulin na današnjem sastanku sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem.

On je preneo šefu Delegacije EU da je Ministarstvo zainteresovano za unapređenje i olakšavanje dostupnosti fondova EU i da bi bilo korisno indirektno angažovati Ministarstvo odbrane u narednim IPA projektima od šireg društvenog značaja.

Razgovarajući o saradnji sa Evropskom odbrambenom agencijom, sagovornici su se saglasili da ona nosi potencijal za unapređenje vojnih i odbrambenih sposobnosti, koje se, pre svega, odnose na jačanje domaće namenske industrije i istraživačkih potencijala srpskih instituta.

Ministar Vulin istakao je odličnu saradnju Vojske Srbije i KFOR-a i izrazio očekivanje da na Kosovu i Metohiji neće biti umanjenja UNMIK-a i KFOR-a. Takođe, ministar odbrane je rekao da Vlada Srbije očekuje sprovođenje Briselskog sporazuma, posebno kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.

Ambasador Fabrici je upoznao ministra Vulina sa delokrugom rada Delegacije Evropske unije u Beogradu, kao i sa dosadašnjim naporima u podršci političkim i ekonomskim reformama i radu na ubrzanju evropskog puta Republike Srbije. On je izneo uverenje da će se i u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima u ovom pravcu i ponudio svu moguću pomoć u okviru učešća Srbije u Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU.

Prioritetne aktivnosti u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU podrazumevaju angažovanje u operacijama za upravljanje krizama EU i Konceptu borbenih grupa EU, kao i saradnju sa Evropskom odbrambenom agencijom.

Pripadnici MO i VS trenutno su angažovani u operacijama EU NAVFOR Atalanta, EUTM Somalia, EUTM Mali i EUTM RCA.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
12.09.2017
mp4 (37,49 MB)
Sastanak