Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.09.2017.

Vojska Srbije je garant mira i stabilnosti



Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića i komandanta Četvrte brigade KoV pukovnika Slobodana Stope, obišao je pripadnike Četvrte brigade Kopnene vojske u bazi „Jug“.
 
Oni su zatim obišli ambulantu, višenamenski učionički centar, Centar za obuku jedinica za multinacionalne operacije, Centar za simulacije i na kraju sportski poligon na kome treniraju fudbaleri kluba „Nebeski anđeli“, čiji članovi su pripadnici Četvrte brigade Kopnene vojske.
 
Tom prilikom, ministar je rekao da je baza „Jug“ svakako jedan od najvažnijih objekata naše vojne infrastrukture, posebno kada je u pitanju obuka za multinacionalne operacije.
 
- Vojska Srbije je u multinacionalnim operacijama u operacijama čuvanja mira u čitavom svetu pokazala da može da se meri sa bilo kojom velikom svetskom armijom. Gde god da su išli naši pripadnici o njima se govorilo kao o dobrim ljudima, o izuzetnim starešinama i o izuzetno obučenim vojnicima. Jedan od razloga zašto je to tako jeste i baza „Jug“ i jeste orijentacija naše vojske da uvek bude spremna za mirovne operacije i da borbenu gotovost i obuku svih naših pripadnika uvek drži na najvišem mogućem nivou, rekao je ministar odbrane.
 
On je poručio da je današnji obilazak baze „Jug“ prilika da se kaže da Vojska Srbije u potpunosti kontroliše našu teritoriju, da čuva naš svakodnevni način života i da nikada ni na koji način neće dozvoliti da se bilo kakva politička nestabilnost preliva na našu teritoriju.
 
- Šta god da se dešava u našem okruženju, bez obzira da li se nalazi iza granica ili administrativne linije, nestabilnost neće imati prostora na prostoru Republike Srbije, odnosno na prostoru koji kontroliše Vojska Srbije. Vojska Srbije je garant mira, garant stabilnosti, ne samo mira i stabilnosti na prostoru Srbije već u čitavom regionu. Naše državno rukovodstvo može sa ponosom da govori o svojoj vojsci i sa ponosom može da kaže da je Srbija faktor mira i stabilnosti, između ostalog i baš zato što Vojska Srbije tako uspešno ispunjava svoje ustavne obaveze, zaključio je ministar Vulin.
 
Tokom današnje posete, ministar Vulin uručio je fudbalskom klubu „Nebeski anđeli“ doniranu sportsku opremu. Tim „Nebeski anđeli“, u kom igraju pripadnici 4. brigade KoV, neguje sećanje na 11 pripadnika 78. motorizovane brigade, poginulih tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Ministar je fudbalerima poručio da uspomenu na njih nose svojim životima, čestito, dostojanstveno, onako kako su oni i živeli.
 
- Zato vi i jeste naši anđeli, jer mi mislimo na 11 naših nebeskih anđela koji su svoje živote dali za zemlju kojom hodamo, zemlju koju ostavljamo svojoj deci. Danas smo ovde da se setimo njih, ali i da vama kažemo hvala na borbenosti, vrednoći, na životu. Hvala na životu koji vodimo da ne bismo obrukali njihovu smrt, rekao je ministar odbrane i zahvalio Fudbalskom savezu Srbije i fabrici namenske industrije „Milan Blagojević-Lučani“ na donaciji namenjenoj fudbalskom klubu „Nebeski anđeli“. 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.09.2017
mp4 (165,53 MB)
Izjava ministra Vulina
08.09.2017
mp4 (140,12 MB)
Obilazak