Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.09.2017.

Otvorena izložba "Slika građanskog društva" Anastasa Jovanovića



Povodom obeležavanja 200 godina od rođenja Anastasa Jovanovića, prvog srpskog fotografa i litografa, koji je ostavio jedinstveno i nezamenljivo svedočanstvo o životu, umetnosti i kulturi 19. veka u Srbiji, danas je, u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, otvorena izložba „Slika građanskog društva – Portreti Anastasa Jovanovića, iz Zbirke Narodnog muzeja u Beogradu“, autorke Evgenije Blanuše.
 
Profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu Čedomir Vasić, pre nego što je izložbu proglasio otvorenom, istakao je da Anastas Jovanović zauzima veoma istaknuto mesto u srpskoj umetnosti.

– On nije najveći slikar, ali je dao najveći doprinos onome što se naziva vizuelni medij u umetnosti 19. veka, a današnja izložba je značajan doprinos proučavanju tog umetnika koji je pokrenuo ozbiljne promene, pre svega na polju grafičkog dizajna, litografije i, na kraju, fotografije, i na taj način obeležio aktuelnu epohu, rekao je Vasić i dodao da je reč o promoteru savremenih vrednosti i lokomotivi razvoja vizuelnog izražavanja u Srbiji. 

Profesor je dodao da se Jovanovićeva  istorijska i umetnička vrednost „uspostavlja“ u 20 veku, kada su, osim Veljka Petrovića, o njemu pisali razni značajni autori, među kojima i Pavle Vasić, dok u veku u kome danas živimo govorimo o interpretaciji dela tog autora i shvatamo u kojoj meri je njegov doprinos fotografiji, litografiji, ukrštanju medija i transmedijskom povezivanju – vizionarski pristup onome što će se događati. 

Da je Anastas Jovanović ostavio iza sebe dela trajne vrednosti, koja se i danas prepoznaju kao savremena, potvrdila je Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu.

– Kao jedan od prvih umetnika fotografije kod nas, pokazao je da je ne samo uspešno ovladao tim novim medijem, već je dokazao da se u njemu može biti kreativan, i ostvario galeriju litografisanih portreta istaknutih ličnosti društvenog, političkog i kulturnog života Srbije 19. veka, rekla je direktorka Narodnog muzeja. 

Zamenik načelnika Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, pukovnik dr Mihailo Zogović, istakao je da je za 85 godina, pre koliko je Ratnički dom sagrađen, ta kuća postala istinski centar kulture, koji uspešno okuplja ljude od zvanja i znanja. 

– Velika galerija je biser Doma Vojske i, u vremenu kada su mnoga vrata institucija kulture zatvorena, ili su kapaciteti koji se prikazuju neznatni, u Galeriju se godišnje sjati više od 60 hiljada posetilaca. Od 2011. godine primenili smo novi koncept u renoviranom prostoru i otvorili svoja vrata za srodne institucije širom Srbije, omogućivši im da predstave svoje programe, te s pravom tvrdim da se Galerija Doma Vojske našla na braniku umetnosti – rekao je pukovnik Zogović i dodao da u misiji afirmacije kulture i građanskog društva „nisu usamljeni“, i u tom kontekstu spomenuo uspešnu saradnju s Narodnim muzejom, započetu 2015. godine, čija su kruna bile zajedničke izložbe koje su beležile samo uspehe. 

On je podsetio da su izložbu slika Nadežde Petrović, pre dve godine, videle 23 hiljade posetilaca, a da je prošlogodišnju izložbu „Kada su ženskinje postale građanke“, Društvo istoričara umetnosti Srbije proglasilo najboljom u sezoni, a da postavka „Skulptura u službi istorije“, spada u najposećenije izložbe u prvoj polovini ove godine. 

Izložba „Slika građanskog društva – Portreti Anastasa Jovanovića, iz Zbirke Narodnog muzeja u Beogradu“, trajaće do 21. oktobra.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.09.2017
mp4 (48,68 MB)
Pukovnik dr Mihailo Zogović
08.09.2017
mp4 (61,84 MB)
Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja
08.09.2017
mp4 (66,82 MB)
Profesor Čedomir Vasić
08.09.2017
mp4 (35,99 MB)
Otvaranje izložbe