Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.09.2017.

Rasklopljen pontonski most na „Lidu“



Pripadnici 1. pontonirskog bataljona Rečne flotile danas su završili rasklapanje pontonskog mosta kojim su, tokom letnje sezone, bili povezani gradski kej u Zemunu i Veliko ratno ostrvo.

Trideset i šest plovnih i dva krajnja članka rasklopljeni su, složenom i zahtevnom radnjom, na dve plovne deonice koje će sutra, pomoću 4 rečna remorkera, biti transportovane plovnim putem, Dunavom do ušća Save, a onda tom rekom, do matične kasarne „Cerski junaci“ u Šapcu, putem čija je ukupna dužina 107 kilometara.
 
Potpukovnik Siniša Marinković, komandant 1. . pontonirskog bataljona kaže da je most od 20 tona bezbedno rasklopljen u skladu s naređenjem pretpostavljenih, i da su mostovne deonice pripremljene za deangažovanje i transport na matičnu lokaciju.
 
­- U toku je pakovanje i logorske opreme u kojoj su boravili pripadnici jedinice tokom angažovanja na održavanja mostovnog prelaska. Nadamo se da ćemo uspeti da vodenim putem dopremimo mostovne deonice u toku jednog dana, za 11 do 12 sati, u zavisnosti od uslova plovidbe i vodostaja Save.

Komandant ističe da je, u peridu od 15. juna do 1. septembra na terenu neprekidno bila angažovana posada mosta, a da je postavljanje, održavanje i rasklapanje mosta i vid obuke jedinice.
 
- Uslovi tokom leta bili su ekstremni, kad je reč o temperaturi, a u svakom trenutku je trebalo nadgledati most, preduzimati mere na skraćenju ili produženju i održavati ga i čistiti, ali su pripadnici jedinice prikazali veliku osposobljenost.
 
Mostno mesto prelaska dužine 365 metra uspostavljeno je 20. juna ove godine na osnovu Ugovora o pružanju inžinjerijskih usluga između opštine Zemun i Vojske Srbije. Na dvomesečnom održavanju pontonskog mosta svakodnevno je bilo angažovano 15 pripadnika 1. pontonirskog bataljona koji su se brinuli kako za sigurnost mosta tako i za bezbednost građana.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
02.09.2017
mp4 (10,74 MB)
Izjava potpukovnika Siniše Marinkovića
02.09.2017
mp4 (21,11 MB)
Rasklapanje pontonskog mosta